Daimler radi na novoj strukturi kompanije

Daimler je započeo proces stvaranja odvojenih pravnih lica za Mercedes-Benz automobile i Daimler komercijalna vozila, potez koji je podstakao spekulacije o eventualnom raspadu nemačkog proizvođača.

Kako prenosi Reuters , iz Daimlera je danas saopšeno da će uložiti više od 100 miliona evra (118 miliona dolara) u pripremu za reorganizaciju. U isoj vesti dodaje se i da nije planirao da odustanu od svojih odjeljenja kao i da nisu donete konačne odluke. Takođe je saopšteno da je postignut sporazum sa unijom radnika koji će imati garantovana radna mesta do kraja 2029. godine, doprinos od 3 milijarde evra (3,5 milijardi dolara) u penzijski fond grupe i produženje bonusa za deljenje dobiti. Izvršni direktor Dieter Zetsche izjavio je u julu da Daimler razmišlja o podeli svog poslovanje u zasebna pravna lica, podstičući razgovor o mogućem rascepu na odvojene seline konercijalnih i putničkih vozila, obzirom da  grupa planira ogromne investicije u autonomne i električne automobile.
Kompanija je danas saopštila da nije težila ka reorganizaciji zbog štednji, povećanja efikasnosti ili smanjenju broja radnih mesta. Razdvajanje Daimlerovih odeljenja moglo bi olakšati njihovo vrednovanje i stvoriti veću  vrednost na berzi nego što je trenutno za sadašnju kombinovanu celinu. Procena je da kamioni i autobusi sami vrede 31 milijardu evra, kako tvrde analitičari iz „Evercore ISI-a“. Ukupna tržišna vrednost nemačke kompanije iznosi oko 72,7 milijardi evra, prema podacima Thomson Reutersa.

ads
  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Prvi put za 100 godina

Kada nešto radiš prvi put u 100 godina, onda to uradiš kako treba. Tako ...

Otkriven novi BMW X3!

Par dana pre nego što je planirano, procureo je video novog BMW-a X3 Službena ...

Nova Dacia Duster i kao sedmosed

Nova Dacia Duster se polako priprema za svoje novo izdanje, a sledeće godine stiže ...

7 godina robije za varanje SAD

Oliver Schmidt bivši visoko rangirani menadžer VW-a osuđen je na sedam godina robije zbog ...

G-Klasa se otkriva malo po malo

G-Klasa se otkriva malo po malo. Mercedes-Benz je objavio prve zvanične fotografije enterijera G ...

Auto Čačak predstavio restilizovani Rapid

Auto Čačak uvoznik Škode predstavio je osveženi model Rapid koji je svetsku premijeru imao ...