Marchionnea „svrbi” Musk

Sergio Marchionne je priznao da ga svrbi Elon Musk. “Ferrari će napraviti brži automobil od Tesle”, izjavio je šef FCA i Ferrarija

Foto: Ferrari

“Ferrari će napraviti električni superautomobil koji će izazvati Teslu”, izjavo je Marchionne u Detroitu. Veliki šef FCA i Ferrarija, poznat po svojim stavovima da nije ni ljubitelj ni zagovornik električnih automobila, ovim je javno potvrdio da ga “svrbi” Tesla, koji je uspeo da performansama, pa i publicitetom pobedi Ferrari, i da italijanska fabrika mora da učini nešto po tom pitanju. Kako je rekao Marchionne, Ferrari mora da napravi najbrži električni automobil na svetu, a ujedno, potvrdio je da će iz Maranella do kraja 2019. i početka 2020. stići i SUV, koji će biti najbrži na svetu.
Zapravo, svojim izjavama u Detroitu, Marchionne je priznao poraz svojih (zvaničnih) stavova, i potvrdio da čak i Ferrari mora krenuti u pravcu u kome su drugi odavno krenuli. Hibridni pogon, električni pogon, autonomna vožnja, za šezdesetpetogodišnjeg vladara italijanske auto industrije bile su ružne reči. Jasno je da će kupci Ferrarija u crvenim supersportistima uvek tražiti neko V12 ili V8, ali evidentno je da je nemoguće napraviti automobil očekivanih performansi a koji će zadovoljavati sve oštrije ekološke norme. Struja mora biti pozvana u pomoć, svidelo se to Marchionneu i kupcima Ferrarija ili ne. A to će biti očigledno brže nego što se iko nadao, što može značiti čak i da je Ferrari debelo u razvoju i hibridnog i električnog i SUV vozila, odnosno, elektrifikovanih platformi koje će proslužiti kao osnova za sve naredne modele Ferrarija. I treba svakako biti svestan da se na kraju svake priče nalazi profit, a Ferrarijev plan je da do 2020. ostvari čistu zaradu od 2 milijarde evra, sa strujom ili bez nje. Kako stvaro stoje, izgleda da će ipak biti sa strujom, obzirom da je čak i Marchionne priznao procene da će do 2025. manje od polovine prodatih automobila na svetu biti pogonjeno isključivo motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

ads
  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Nissan Leaf sa auto pilotom

Naredna generacija potpuno električnog automobila Nissan Leaf imaće auto pilot koji će omogućiti 100% ...

Marchionne je izjavio da se razmatra…

Prvi čovek Grupe Fiat Sergio Marchionne i zvanično je potvrdio da se ozbiljno razmatra ...

Peugeot predstavio 308TCR

Peugeot je predstavio 308TCR, čime planira da pojača svoje prisustvo na međunarodnoj sportskoj sceni ...

BMW prekinuo dogovore sa Daimlerom

BMW je prekinuo dogovore o zajedničkim projektima sa Daimlerom, nakon što je, navodno, Daimler ...

Mazda sa stilom u Tokiju

Mazda je sa mnogo stila nastupila na Tokyo Motor Show-u. Koncepti Kai i Vision ...

Timovi i vozači Formule 1

  TIM VOZAČI Felipe Massa Lance Stroll Carlos Sainz Daniil Kvyat Joylon Palmer Nico ...