Site icon

Biće ovo dobra sezona

Trka u pustinji, a kvalifikacije odložene zbog pljuska, start odložen zbog vlage na stazi, a sve to pod reflektorima staze Losail u Qataru

I počelo je, a nestrpljivo smo čekali. Ne zbog novih pravila kao u Formuli 1, nego zbog novih   kombinacija vozača I motocikala, zbog dva nova proizvođača, zbog novajlija u kraljevskoj klasi, a i zbog toga što ovi momci imaju srce kao kuća.
MotoGP je počeo onako kako svaku ljubitelj želi da počne, neizvesno do kraja, sa iznenađenjima I dramom. Posle hoću-neću kiše, odlaganja starta, dva kruga za zagrevanje podigla se zavesa MotoGP šampionata 2017. Maverick Viñales, koji je tokom zimskih testova najavio da je više nego dostoja zamena Lorenzu koji je napustio Movistar Yamaha MotoGP tim, jeste pobedio i to sa pol pozicije koju je osvojio na poslednjem slobodnom treningu, ali nije bilo ni najmanje lako. Šta više, naradio se boreći se sa Andreom Doviziosom, pa i timskim kolegom Valentinom Rossijem, koji je do trećeg mesta stigao sa desete startne pozicije.
A počelo je onako kako se malo ko nadao. Andrea Iannone je sa druge startne pozicije sjajno startovao, ali ga je već posle par krivina obišao “Mister salto unazad” Johann Zarco vozač Monster Yamaha Tech 3 tima , novopridošlica u MotoGP. Bez mnogo respekta prema ekipi iza sebe poveo je trku čak napravio lepu prednost, ali je njegova bajka ipak potrajala samo nekoliko krugova. Zarco je zbog male greške otišao na prljavi deo staze, motocikl se sklopio pod njim I to je bilo to, a u vođstvu se našao neukrotivi Andrea Dovizioso na Ducatiu. Respektabilno iza njega se trudilo da ga stigne, Marc Marquez, Viñales, Rossi… Prvi je iz ove bitke ispao vladajući šampion Marquez, koji nje imao tempo za Yamahe. I doktor Rosi se vremenom pomirio sa trećim estom, a ostalo je samo da se vidi da li će brzina koju ima Ducati na pravcu biti dovoljna da se pobedi bzina Yamahe kroz krivine. Ispostavilo se da je bolje biti brz u krivinama, ali smo pre toga gledali borbu za prvo mesto dostojnu najjačih motora u svetskom šampionatu između Viñalesa i Doviziosoa. Pobedu je odneo Viñales u svojoj prvoj trci na Yamahi YZF M1. A šta o tome misli Lorenzo koji je posle sopstvene greške pao na začelje I svoj Ducati dovezao samo do 11 mesta, možemo samo da mislimo.
Ni Marquez ne može da bude presrećan četvrtim mestom na Hondi sa potpuno novim konceptom agregata, dok Pedrosa, od kojeg retko ko više i očekuje podijume možda može da bude zadovoljan petim. Presrećan šesti mora da bude Aleix Espargaro u prvoj vožnji za Aprilia Racing Team Gresini.
Među onima koji su se pridužili pored staze Zarku, a mogli su da ostvare dobre rezultate našli su se Iannone, Cal Crutchlow, Alvaro Bautista, Danilo Petrucci.
Sve skupa, za prvu trku sezone, možemo lako reći: sjajno. To je pravi brzinski šampionat, i zaslužuje svu popularnost ovog sveta. I da, naravno jedva čekamo narednu trku u Argenti.

Next: Kalendar trka Formule 1