Site icon

Michelin pravi pneumatike za Aston Martin Valkyrie

Michelin se priključio Aston Martinovom spisku tehnoloških saradnika u stvaranju hiperautomobila.

Aston Martin Valkyrie će biti “obuven” u čuvene Michelin Pilot Sport Cup 2 pneumatike

Ultimativni ali ujedno i drumski hiper automobil zahteva i adekvatne drumske pneumatike ultimativnih performansi. Jedan od najvećih svetskih proizvođača pneumatika Michelin potvrđen je kao dobavljač pneumatika za Valkyrie. Na ozbiljne izazove koje postavlja ovaj istinski drumski bolid, francisku proizvođač pnaumatika odgovoriće znanjima koje je stekao kroz gotovo 130 godina svog postijanja, ali isto tako i iskustvima stečenim u Formuli 1, WEC, reliju, pa čak i u Moto GP-u.
Aston Martin Valkyrie sa svojom ogromnom snagom, velikum aerodinamičkim pritiscima i malom masom obećava da će iz osnove izmenti performanse drumskih automobila. Obzirom da će brojni vlasnici ovog bolida poželeti da istraže granice i na trkačkoj stazi, Aston Martin Valkyrie stavlja svoje pneumatike pred neverovatno težak izazov. Iako je automobil još uvek u ranoj fai razvoja, već u ovom trenutku se zna da će Michelinovi Pilot Sport Cup 2 pneumatici napred biti dimenzija 265/35 ZR20, a pozadi 325/30 ZR21. Biće postavljeni na lagane naplatke od magnezijuma 20 x 9.5J napred, 21 x 11.5J pozadi, a naplatci će za glavčinu biti ućvršćeni jednom centralnom maticom, kao što je to i praksa na trkačkim automobilima, kako bi se minimalizovale neogibljene mase.

Odlukom da se ukluči u Valkyrie projekat, Michelin se pridružio već postojećem spisku renomiranih i svetski poznatih učesnika, koji do sada čine specijalista za motore Cosworth, ekspert za menjače i prenose Ricardo, specijalista za karbonske kompozite Mutimatic, vodeći u prizvodnji hibridnih sistema Rimac, ekspert za kočione siteme Alcon and Surface Transforms, Bosch kao ekspert za elektroniku i Wipac ekspert u segmentu osvetljavanja.

Next: Od 1. maja vredne nagrade za kupce Mobil 1 ulja.