Site icon

Volkswagen predstavio up! GTI

Volkswagen je predstavio up! GTI koji će se naći u prodaji početkom naredne godine, a glavna uloga mu je da obeleži 40 godina od predstavljanja, tada sna mnogih, Golfa GTI, koji je svetlost dana ugledao 1976. godine.

Foto: VW

up! GTI po mnogo čemu asocira upravo na svog slavnog predaka. Kada se pojavio Golf GTI je imao 110 KS i udario je šamar mnogim skupim sportskim automobilima. Sa masom od samo 810 kg, imao je, za ono vreme fantastične perfomanse. Ubrzanje od 0 do 100 km/h za 9 sekundi i maksimalnu brzinu od 182 km/h. Čuvene crvene linije  proslavilesu ga širom sveta. up! GTI bi trebao vratiti malo GTI duha.

Foto: VW

Za početak, dobio je crvene linije i “Clark” karirane presvlake sedišta, a u enterijeru se, ored instrumenata, može naći još dosta modfikovanih detalja prepoznatiljivih za Golf GTI. Šta više up! GTI je spolja i iznutra sličnih dimenzija kao prvi Golf . Samo, njegov pogon je TSI agregat sa 115KS i 230 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Maksimalno je i olakšan upotrebom ulta čvrtih čelika, pa mu je masa da zanašnje vreme skromnih 997 kg, uprkos mnogo čemu što Golf Mk I nije imao, uključujući i vazdušne jastuke. Ima ipak malo bolje performanse od originala. Do 100 km/h ubrzava za 8,8 sekundi i dohvata maksimalnih 197 km/h.

Foto: VW

Predstavljeni up! GTI je za sada deklarisan kao koncept ali iz Wolfsburga već najavljuju da je ovaj koncept veoma sličan serijskom automobilu.

Next: Prvi startni red za Yamahe u Le Mansu