Site icon

Novi ATV iz Yamahe

Sa preko 40 godina iskustva u proizvodnji ATV-a Yamaha jedan od vodećih proizvođača u segmentu ovih vozila za posao i zabavu

Od ovog leta u prodaju kreću dva nova Yamaha ATV-a – Kodiak 450EFI i Kodiak 450 EPS, koji su konstruktivno snažno naslonjeni na globalno popularni model Yamaha Kodiak 700. Novi Kodiak 450 može se smestiti u segment srednjih ATV-a, robusne konstrukcije koja ih bez problema i na duge staze svrstava u radne mašine, ali podjednako uspešno i u vozila za zabavnu vožnju van uređenih saobraćajnica. Zbog toga je pri razvoju posvećena velika pažnja ergonomiji kako bi i vozač i putnik mogli satima bez zamora boraviti na ovom vozilu. Novo sedište je bogato dimenzionisano i tapacirano, a položaj sedenja maksimano oslobađa stresa.

Pogon je vodeno hlađeni agregat od 421 cm³ sa elektronskim ubrizgavanjem goriva, čije osnovne karakteristike su veliki obrtni momenti, elsatičnost i ekonomičnost. Prenos snage do točkova ke preko Ultramatic CVT automatskog menjača. Pored standardnih vunkcija normalne i vožnje sa redukovanim prenosmo, kao i vožnje unazad, prenos ima i pouzdanu parking funkciju koja kod mnogih proizvođača ume da bude problematična. Kodiak 450 vozaču nudi i pouzdano kočenja motorom na sva četiri točka na dugim nizbrdicama, bez potrebe za upotrebom kočnice. Specifična kočena spojnica kojom je opremljen prenos Kodiaka 450 obavlja funkciu usporavanja vozila pri vožnji nizbrdo, a donosi i prijatno usporenje na kočenju pred krivinama. Model 450 EPS premljen je i električnim servo pojačivačem upravljača, za još laksu i udobniju vožnju.

Kodiak 450 je opremljen selektivnim 4×4 pogonom. Pri vožnji na ravnoj i nezahtevnoj podlozi, sasvim je dovoljan pogon na stražnjim točkovima, a kada se situacija “zakomplikuje” zvog konfiguracije terena ili stanja podloge, jednostavn pritisak na dugme aktivira 4×4 pogon.
Ulogu “za posao i zadovoljstvo” ovaj ATV opravdava i nosivošću koja je napred 40 a pozadi 80 kilograma, kao i velikom vučnom silom koja dozvoljava prikolicu do 600 kilograma. A za svaki slučaj, Kodiak 450 opciono može biti opremljen i električnim vitlom WARN Vantage 2000.

 

Next: Da li je McLarenu dozlogrdilo?