Site icon

Priprema vozila za leto i sezonu godišnjih odmora

Kao vozač sa dugogodišnjim iskustvom, naučio sam, nekad i težim putem, da dugo putovanje bez dobre pripreme vozila zna da bude veoma neprijatno, a može i potencijalno mnogo da košta. Da bi odmor stvarno bio pravi odmor i uživanje, pripremite vašeg četvorotočkaša na vreme.

Tek da se podsetimo
Krenimo redom. Zakažite redovan servis vozila: zamena ulja u motoru, zamena filtera ulja, filtera vazduha, filtera klime. Naravno, zahtevajte od servisera i proveru kočnica, diskova, kablova I akumulatora, metlica brisača… Proverite rad klima uređaja. Ako ne postoji potreba dopune sistema klime, samo uradite dezinfekciju klime. Sprej za dezinfekciju ne košta mnogo, sami možete obaviti dezinfekciju, a najvažnije od svega je to što ćete imati zdraviji vazduh u vasem vozilu. Posetite i vulkanizera. Zahtevajte balansiranje i rotaciju guma u x (prednja leva guma, nazad desno, prednja desna, nazad levo i obrnuto), naravno u samo u slučaju kada imate pneumatike sa simetričnim dezenom. Balansirane gume sa adekvatnim pritiskom, vožnju čine sigurnijom, udobnijom, a smanjuju i potrošnju goriva, što sigurno nije zanemarljivo.
Ne treba vam zimska opema
Iz prtljažnika izvadite sve nepotrebne stvari (zimske lance, lopaticu za sneg, sredstva za odmrzavanje…). Oslobodićete prostor u prtljažniku, smanjiti težinu vozila i opet, bar minimalno smanjiti potrošnju goriva. Proverite nivo tečnosti za pranje vetrobrana. Korisitite tečnost za leto jer sadrži supstance koje olakšavaju čišćenje vetrobranskog stakla od mušica I buba. Proverite da li u vozilu posedujete neophodnu opremu ( komplet sijalica, sigurnosni prsluk, komplet za prvu pomoć kojem nije istekao rok važenja, dizalicu, razervni točak sa gumom, ili kod automobila novije generacije proverite da li posedujete komplet za reparaciju guma, kompresor za gume, uže za vuču…) Ako ne posedujete kompresor, isti možete nabaviti za razumnu cenu, a benefit koji Vam pruža u slučaju gumi defekta, neprocenjiv je!
Dokumenta, mape…
Proverite rok važenja Vaše vozačke i saobraćajne dozvole, ukoliko putujete u inostranstvo, zeleni karton je obavezan u Makedoniji i BiH, a međunarodna vozačka dozvola od ove godine nije neophodna ni u Grčkoj, koja je omiljena destinacija turista iz naše zemlje tokom leta. Za putovanje u Grčku potrebno je da posedujete u vozilu i atestiran protiv požarni aparat. Spremite i navigacioni uredjaj za putovanje. Uradite osvežavanje mapa na vašem GPS uređaju. Još neke sitnice u vozilu uvek dobro dođu. Punjač za mobilni telefon, parasol za zaštitu volana i kontrolne table od sunca, rezervni ključ za vozilo i sunčane naočale… Dobro je imati jastuk i lagano ćebence u vozilu. Ručni frižider sa nekoliko bočica vode i sendviča, neprocenjivo, dok čekate na granici ili naplatnoj rampi. Da li sam nešto zaboravio? Verovatno, da.
Uputsvo za upotrebu vozila
I za kraj, jedan detalj iz iskustva sa putovanja od prošlog leta. Posle ulaska u Grčku, video sam na oko 2 km od graničnog prelaza zaustavljeno vozilo. Smanjio sam brzinu i pitao čoveka koji je stajao pored vozila da li mu je potrebna pomoć, na šta je potvrdno odgovorio. Tražio je kablove, koje sam odmah izvadio iz prtljažnika. Ali… nije znao gde se nalazi akumulatoru njegovom vozilu?!!! Kada sam mu objasnio da se akumulator u NJEGOVOM vozilu nalazi ispod vozačevog sedišta, otkrio je još jedan problem. Nije znao kako da poveže kablove na akumulator, jer nije znao ni kako se pomera sedište. Zamislite sebe u ovakvoj situaciji, temperatura 39-40 stepeni, nigde hlada, vase vozio u kvaru, a u vozilu troje male dece! Zato, proverite Vaše vozilo pre putovanja, ponesite sve što je neophodno i uživajte u vožnji. I da, obavezno ponesite kablove I pogledajte gde se šta nalazi u Vašem vozilu, pre puta. Piše u uputstvu za upotrebu, a ako ga nemate, Google ga sigurno ima. Samo treba potražiti.

Next: Trajalo je ali je ipak stigao – novi VW Polo