Site icon

Musk obećao Tesla Model 3 stigao

Kako što je i obećao CEO Tesle Elon Musk, upravo su isporučeni prvi primerci Modela 3, kojeg namerava da proizvodi (i prodaje) dinamikom od 500.000 komada godišnje

Prvih 30 serijskih Tesli Model 3 isporučeno je kupcima, i prvi utisci se već mogu čuti, a vredi obratiti pažnju i na komentare kolega novinara koji su već imali priliku da ga voze. Tesla Model 3 je karoserijom praktično umanjeni Model S, a masa mu je, moglo bi se reći, čak i skromnih 1.600 kilograma, odnosno oko 100 kg više za model sa povećanom autonomijom.

Enterijer je u minimalistički u stilu IKEA nameštaja, a od sve instrumentacije vozač pa i suvozač imaju jedan velik ekran od čak 15” (kao laptop) i to je sve. Iako deluje čak i siromašno, oni koji su ga vozili tvrde da se niučemu ne oskudeva, niti ufunkcionalnosti niti u udobnosti. Zanimljivo je da ima čak i dva prtljažnika, i napred i pozadi.
Cena u Americi mu je 35.000 dolara, a ima autonomiju od 354 kilometra, maksimalnu brzinu od 209 km/h, i sjajno ubrzanje do 100 km/h za 5,6 sekundi. U ponudi je i 9.000 dolara skuplja verzija sa povećanom autonomijom od 500 km, većom maksimalnom brzinom i sprintom do 100 km/h za samo 5 sec. Kada je reč o “zaustavljanju na pumpi”, za pola sata na brzom punjaču, od prazne baterije stiže do vožnje za sledećih 270 km, a ako kod kuće pružite produžni kabel, svaki sat punjenja znači 50 kilometara vožnje, odnosno oko šest časova za punu autnomiju.
Zanimljivi su i prvi utisci američkih automobilskih novinara, koji tvde Model 3 ima odličnu voznu dinamiku, i preciznost upravljanja koju porede sa nekim dosta referntnim sportskim automobilima. Ovo je dosta čudno, obzirom da u rasporedu mase vozila, znatno više pripda stražnjoj osovini.

Next: Električni Mini ipak iz Engleske