Site icon

Makedonija postala raj za auto industriju

Makedonija sa svojih 2.1 milion stanovnika ima 20.000 zaposlenih u proizvodnji vezanoj za auto industriju, sa tendencijom povećanja tog broja

Makedonija nekadašnja republika nekadašnje SFRJ, a naš današnji južni sused, postala je raj za automobilsku industriju. Gotovo 1% stanovništva Makedonije radi u automobilskoj industriji, tačnije, od 2.1 milion stanovnika 20.000 radi za auto industriju, sa prosečnom platom od 400 evra mesečno. Od 2007. proizvodnje su otvorili Delphi, Adient, Lear, Johnson Matthey, Kostal, Kemet i Key Safety Systems (neki od njih imaju proizvodnje i u Srbiji), a pregovara se i sa novima, i to čak 15 njih. Pre ulaska proizvođača automobilskih komponenti, stopa nezaposlenosti u Makedoniji bila je 38% a sada je 23% sa tendencijom daljeg pada.

Delovi za auto industriju čine gotovo polovinu od ukupno 4.3 milijarde evra izvoza u prošloj godini. Trenutno, Makedonija u svoju infra strukturu ulaže 800 miliona evra koji će doneti novih 170 kilometara auto puteva.
Kao i svak država Makedonija daje stimulacije za dolazak proivođača, ali, kako za Autonews kaže Viktor Mizo, šef makedonskog direktorata razvoj tehnoloških i industrijskih zona, nije sve u stimulaciji. Pored poreskih olakšica i stimulacija za nova ulaganja koja su oslobođena poreza, država je obezbedila efikasnost u dobijanju dozvola za rad, pa je od registracije firme do početka njenog rada potrebno samo četiri sata, a za dozvolu za gradnju potrebno je samo tri koraka u odnosu na čak 21 korak, koliko je trebalo ranije.
Rezultati povoljne poslovne klime su očigledni. Godine 2006. Makedonija je prema lakoći poslovanja bila 94 od 177, a ove godine je 10. od 190 država, što je rangiranje Svetske banke.
A mi bi mogli do komšija na kaficu, možda bi nešto mogli i da naučimo, a ne da se natežemo sa onima koji nas, u osnovi, i ne žele…

Next: Muke za Smart EV u Americi