Site icon

Bentley Continental GT spreman za kupce

Bentley je već skoro 100 godina sinonim za luksuzno putovanje, a novi Bentley Continental GT bi terebao biti trenutni vrhunac

Foto: Bentley

Nova, treća generacija Bentley Continental GT-a je spremna za svetsku premijeru i kupce. Karoserija je zadržala prepoznatljivi stil, ali se na njoj mogu naći i forme koje do sada nisu primenjene ni na jednom automobilu. Za oblikovanje aluminijumskih delova karoserije koristi se nova tehnologija koja dozvoljava maštovite radijuse i forme. Reč je o Super Formed tehnologiji koja u osnovi nosi zagrevanje aluminijuma do 500°C pre oblikovanja pod presom. Na ovaj način, materijal dozvoljava kompleksnije oblike i prelaze, a do sada je korišćena za oblikovanje odbojnika za Bentley vozila. Novi GT je prošao i kroz program dijete pa je u odnosu na prethonika laši za 80kg. Značajna izmena u odnosu na odlazeći model je i pomeranje prednje osovine za 135mm unapred, cime je produžen poklopac motora, a profil automobila dobio izduženiju i vitkiju formu.

Foto: Bentley

O luksuzu i materijalima u unutrašnjosti ne treba previše trošiti vremena. Tradicionalno, čuvena marka se oslanja na ručni rad majstora, a dovoljan podatak je da su kabini nalazi preko 10m² drveta, uz najfiniju kožu i materijale koji se mogu naći u jednom automobilu. Centralna konzola se može biti prekrivena aluminijumom obrađenim tehnologijom koja se koristi u obradi mehanizma za časovnike. Sedišta imaju čak 20 podešavanja.

Foto: Bentley

Standardni audio sistem je sa 10 zvučnika od 650 W, dok je opcioni sa 16 zvučnika i 1.500 W, a razvio ga je Bang & Olufsen. Ista kompanija razvila je i BeoSonic sistem koji je sa svojih 2.200 W i 18 zvučnika po prvi put ugrađen u automobil. Instrument tabla je naravno digitalna i vozač je može prilagođavati sebi, a po prvi put u auto industriji primenjen je i rotirajući centralni višenamenski ekran.

Foto: Bentley

Dok je vozilo ugašeno, na njegovom mesti se nalazi najfiniji furnir, dok se nakon startovanja motora, površina rotira i pretvara veliki višenamenski ekran od 12.3”, i sistem u kojem se nalaze sve trenutno raspoložive aplikacije.

Foto: Bentley

Srce Bentley Continental GT-a je i dalje V12 TSI zapremine 6.0 litara. Sa svojih 635KS i 900 Nm maksimalnog obrtnog momenta, ovaj luksuzni GT postaje ozbiljna sportista koji do 100 km/h dojuri za samo 3,7 sekundi, i dohvati maksimalnih 333 km/h. Prenos snage je preko osmostepenog menjača sa dvostrukom spojnicom, a pogon je na svim točkovima u raspodeli snage 40:60 % napred – pozadi.

Foto: Bentley
Next: 2,4 miliona evra za 1.000 KS