Site icon

Ništa od prodaje Ducatija

Volkswagen grupa je zaustavila bilo kakvu mogućnost prodaje Ducatija, uprkos pritiscima predstavnika radnika u upravnom odboru


Radnike Ducatija je predsednik kompanije službeno obavestio da od moguće prodaje čuvene fabrike motocikala nema ništa, prema odluci nadzornog odbora VW Grupe. Do ove odluke doveo je i snažan pritisak IG Metall, najvećeg Nemačkog sindikata metalurških radnika, koji ima velik uticaj u upravnom odboru VW Grupe.
Uprava VW-a je razmišljala o eventualnoj prodaji Ducatija koji se nalazi u vlasništvu Audija, kako bi došla do svežeg kapitala za finansiranje troškova izazvanih “diesel gateom”. Iako iz VW nikada nije ni potvrđeno, ali ni negirano, čule su se spekulacije da se o ovoj prodaji ozbiljno razmišljalo, kao i da su se vodile ozbiljne rasprave da li prodati ili ne prodati fabriku motocikala. Čak se kalkulisalo i o ceni koja je procenjena na 1,5 milijardi evra.
Ducatijeva uprava je čak odabrala i pet ponuđača koji su trebali da dostave svoje obavezujuće ponude do ovog meseca, a među zainteresovanima je bio i nekadašnji vlasnik Ducatija Investindustrial i kompanija Edizione, kojom upravlja porodica Benetton.
Odustajanje od prodaje svakao će izazvati mnogo komentara, obzirom da se pre svega radi o biznisu koji nema nikakve veze sa automobilskom imperijom zvanom VW, a pogotovo u trenutku kada se u Audiju dešavaju brojne i krupne promene u rukovodećoj strukturi. Uz sve to ne treba zaboraviti ni da je Audi najprofitabilniji deo VW grupe.
Da podsetimo, Audi je kupio Ducati 2012. od Investindustriala za 860 miliona evra, nakon što je speo da u kupovini pretekne Daimler, koji je takođe bio zainteresovan za Ducati.

Next: Aston Martin ide pod vodu