Site icon

Nova A klasa veća i jača

Mercedes završava “poliranje” sledeće generacije A Klase, koja se sprema za premijeru na salonu u Ženevi u martu 2018.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes privodi kraju novu A klasu koja bi premijeru trebala imati na salonu u Ženevi sledeće godine. Naznake nove A klase mogli smo već videti na Konceptu A Sedan, ali će, 21 godinu nakon premjere prvog modela, nova A klasa po svemu sudeći debitovati kao hatchback. To će biti samo prva od ukupno osam planiranih evolucija ovog modela koji će se nalaziti na novoj MFA platformi. Prema raspoloživim informacijama, sledeća generacija A klase će biti nešto veća od još uvek aktuelne, sa eliminisanim nedostacima koji su se pokazali pre svega po pitanju praktičnosti.
Uprkos sve manjoj popularnosti dizela, u svim modelima će se naći i novi 2.0 dizel u rasponu od 150 do 200 KS, dok će se benzinci oslanjati na 1.6 i 2.0 turbo agregate. Uporedo, A klasa će bit ponuđena i kao plug in hibrid, dok će se u naredne dve godine pojaviti i potpuno električna verzija pod oznakom EQ.
Zanimljiva je i već potvrđena informacija da će AMG A 45, ponovo biti najsnažniji hot hatch na svetu, obzirom da će iz svog 2.0 turbo benzinca pogonu na svim točkovima ponuditi preko 400 KS, čime će znatno nasmašiti konkurente kao što su Audi RS3 sa 400 KS, BMW M140i sa 340 KS, Ford Focus RS sa 350 KS i Honda Civic Type R sa 320 KS. Nije isključeno ni da će biti ponuđene dve AMG verzije, što bi moglo značiti 300 KS za ulaznu i preko 400 KS za vrhunsku AMG verziju.

Foto: Mercedes-Benz
Next: Kazne, izletanja i rekord staze