Site icon

Švedski odgovor Tesli

U utorak 17. oktobra u Šangaju će biti predstavljen prvi samostalni model Polestara. Da li će ovo biti odgovor Tesli?

Foto: Volvo/Instagram

Dok 17. oktobra ne vidimo šta se iza grafičke puzzle krije, da se podsetimo šta je Polestar. Polestar je ono što nazivamo Zvezdom vodiljom ili Severnjačom. Zvezda Polaris nalazi se u sazvežđu Ursa Minor, odnosno Mali medved. U vreme zvezdane navigacije Severnjača je imala ogromnu ulogu kod pomoraca i malo manje avijatičara za određivanje pozicije broda ili aviona, zbog toga što ne menja svoju poziciju u odnosu na zemlju.

Foto: Volvo

Preveden u svet automobila, Polestar je ime novog sportskog brenda koji lansira Volvo, a koji se već neko vreme može čuti i videti kroz dodatnu sportsku opremu za modele Volvo.
Međutim, ambicije Volvoa sa Polestarom su mnogo veće. Trebao bi izrasti u zasebnu marku sportskih automobila visokih performansi. U Šangaju će za nekoliko dana biti predstavljen prvi Polestar automobil, koji je Volvo za sada najavio na Instagarmu kao puzzle sliku. Da li se iza ove slike krije kupe nalik Coupe konceptu koji je Volvo prikazao još 2013. videćemo, ali zna se da je taj, tada prikazan koncept, dizajnirao Thomas Ingenlath, tadašnji šef dizajna Volvoa, a danšnji šef dizajna Polestara.

Foto: Volvo

I još nešto, za sada znamo, imaće struje u sebi. Polestar će se jako oslanjati na stuju, odnosno električna (EV) i Plugin Hybrid (PHEV). Zbog toga, moguće su čak i obe verzije pogona. Ono što je evidentno, Polestar se električnim ili elektrifikovanim sportskim vozilima pokušati da parira Tesli.

Next: GT-R kao u igrici na Silverstonu