Site icon

Vettelu konačno pobeda

Sebastian Vettel je izvukao najbolje iz činjenice da je Hamilton, zbog sopstvene greške, startovao iz boksa i doneo svom timu i sebi pobedu utehe

Foto: Ferrari Racing

Sve je poznato još od prošle trke Formule 1 u kojoj je Hamilton sebi obezbedio četvrti naslov svetskog prvaka. Današnja i poslednja trka u Abu Dhabiju voze se za čast, konstruktorski plasman, a i za moralnu podršku za sledeću sezonu. Ma stazi Interlagos Vettel je uspeo da na samom startu izbije na čelo ispred osvajača pol pozicije Bottasa i zadrži vođstvo tokom cele trke. Naravno, uz olakšavajuću činjenicu da je Hamilton startovao iz boksa. Ipak, bilo je trkanja na predposlednjoj trci sezone. Hamilton se sa začelja probije do četvrte pozicije, a sjajnu vožnju prikazao je Ricciardo koji je i pored kazne na startnu poziciju stigao do šeste pozcije, iza svog timskog kolege Verstappena koji je takođe odlično vozio. I Alonso je konačno bio konkurentan, pa iako nije uspeo da obiđe Masu u samom finišu trke, sedmim mestom je podsetio da McLaren ima dobar bolid, a i da je Honda sastavila kockice na samom kraju sezone.

Foto: Ferrari Racing

Ostala je još samo finalna trka u Abu Dhabiju 26. novembra, u kojoj se što se plasmana vodećih tiče ništa značajno ne može promeniti. Međutim, u poretku timova od šeste do osme pozicije za koju se bore Toro Rosso, Renault i Haas još može dosta toga da se promeni, obzirom da ih deli samo šet poena. Pri tom, ne radi se samo o rezultatu nego ozbiljnom novcu koji timovima pripada po osnovi plasmana. Mercedes je već ubedljivo odneo konstruktorsku pobedu, dok su drugi Ferrari i treći Red Bull sigurni na svojim pozicijama, kao i Force Indija, koja je četvrtim mestom ponovo ostvarila odličan rezultat.

Rezultati trke za Veliku nagradu Brazila

1 Sebastian Vettel Ferrari 1:31.26.260
2 Valtteri Bottas Mercedes 2.762
3 Kimi Raikkonen Ferrari 4.600
4 Lewis Hamilton Mercedes 5.468
5 Max Verstappen Red Bull 32.940
6 Daniel Ricciardo Red Bull 48.691
7 Felipe Massa Williams 66.234
8 Fernando Alonso McLaren 66.618
9 Sergio Perez Force India 66.932
10 Nico Hulkenberg Renault Sport 1 Krug
11 Carlos Sainz Renault Sport 1 Krug
12 Pierre Gasly Toro Rosso 1Krug
13 Marcus Ericsson Sauber 1 Krug
14 Pascal Wehrlein Sauber 1 Krug
15 Romain Grosjean Haas 2 Kruga
Bez plasmana
16 Lance Stroll Williams
17 Brendon Hartley Toro Rosso
18 Esteban Ocon Force India
19 Kevin Magnussen Haas
20 Stoffel Vandoorne McLaren

Next: Najjači i najbrži Corvette ikada: novi ZR1