Site icon

Botasu pobeda za kraj sezone Formule 1

Bottasu pobeda za kraj sezone, ali drugo mesto u generalnom plasmanu ipak nedostižno.

Mercedes-AMG Petronas Motorsport, foto: Daimler

Valtteriju Bottasu pobeda za kraj sezone ipak nije donela željenu poziciju vice šampiona u ukupnom poretku Formule 1. Vettel je današnjim trećim mestom ipak uspeo da za 12 poena iza sebe ostavi Finca, koji je zapravo svoju priliku propustio lošim plasmanima nakon letnje pauze.

Mercedes-AMG Petronas Motorsport, foto: Daimler

Na današnjoj trci na stazi Yas Marina u Abu Dabiju, drugo mesto zauzeo je pobednik ovogodišnjeg šampionata Formule 1 Lewis Hamilton, i verovatno nikada nećemo saznati da li je Bottas bio dovoljno brz i pobedio Hamiltona, ili je Hamilton bio kolegijalan pa Fincu prepustio pobedu.

Foto: Ferrari Racing

Ferrari ponovo dočekuje kraj sezone bez lovorika, i to dobrim delom ne zbog manjka brzine, nego što svojih, što Vettelovih teško objašnjivih grešaka. Pogotovo uz harizmatičnog i mnogima simpatičnog Raikkonena, koji previše često ume da podbaci, italijanski tim teško da se može nadati konstruktorskoj tituli. A samo ledeni Finac zna da li je zadovoljan osvojenim ukupnim 4. mestom.

Foto: Red Bull Racing/ExxonMobil

Red Bull, iako je danas zbog kvara ostao bez Ricciarda pre kraja trke, može biti zadovoljan učinkom, pogotovo uz nepouzdanost Renaultovih motora tokom sezone i dosta dustajanja. Treće mesto u plasmanu konstruktora, i 5. i 6. ukupno za Ricciarda i Verstappena i nije tako loš rezultat, mada četvorostruke osvajače titule teško da može da zadovolji.

Foto: Force India

Zapravo, najbolji od ostalih pokazao se konstantno solidni tim Force India, koji je mogao i još više da njegovi vozači zbog sopstvenog rivaliteta nisu izgubili poene koje su mogli da osvoje. Ovako, tim sa malim budžetom na 4. poziciji, dobiće lepu svotu novca za sledeću sezonu, i naučiti da ipak mora da obuzda svoje vozače Pereza i Ocona.

Foto: Williams Martini Racing

Williams je dobro i prošao 5. mestom kao tim, mada za treći najuspešniji tim i istoriji F1 to teško da je zadovoljavajuće. Massa se ponovo oprostio od Formule 1, ali se još ne zna ko će ga naslediti u sedištu. Iako bi mnogi voleli da vide povratak Roberta Kubice, evidentno je i da posledice njegovog teškog udesa i dalje postoje. Doduše postoji i talenat, a i novac od sponzora koji idu uz Kubicu

Foto: Renault Sport

Renault je došao do 6. mesta u sezoni koja je obilovala čudnim događanjima i promenama vozača u pola sezone, iako će verovatno zauvek ostati tajna, da li Francuska fabrika ipak sebi malo pomogla da u poslednjoj trci prestigne Toro Rosso, koji je snabdevala motorima. Kako bilo, Toro Rosso više neće moći da se žali na motore. Honda već od testova u utorak snabdeva motorima Toro Rosso, a Renault se dokopao Carlosa Sainza Juniora. Videćemo ko je bolje prošao.

Foto: Scuderia Toro Rosso

Donji deo liste timova i vozača zauzimaju Haas, McLaren i Sauber. Ako za Haas još možemo da je nov tim tek u drugoj završenoj sezoni, to za McLaren i Sauber ne možemo. Za McLarenovu agoniju sa nejakim i nepozdanim motorima iz Honde znaju svi. Od utorka u ovim bolidima će biti Renaultove pogonske jedinice, pa ćemo videti da li će biti bolje.

Pascal Wehrlein, Foto: Sauber F1 Team.

Sauber, tim koji je već 25 godina na gridu ove godine se sa starom generacijom Ferrarijevih motora nije ni mogao nadati boljem. Iduće sezone imaće aktuelne Ferrari motore, a da li će imati i više novca i ko će biti vozači tek ćemo saznati. Ako se ostvare spekulacije da bi Sauber mogao postati juniorski Ferrari tim, a pojaviti se pod markom Alfa Romeo, možda se i ovaj tim vrati u sredinu poretka.

Plasman u trci za Veliku nagradu Abu Dhabia 2017.

1 Bottas Mercedes 1:34.14.063
2 Hamilton Mercedes +3.8
3 Vettel Ferrari 19.3
4 Raikkonen Ferrari 45.3
5 Verstappen Red Bull 46.2
6 Hulkenberg Renault 85.7
7 Perez Force India 92.0
8 Ocon Force India 98.9
9 Alonso McLaren 1 krug
10 Massa Williams 1 krug
11 Grosjean Haas 1 krug
12 Vandoorne McLaren 1 krug
13 Magnussen Haas 1 krug
14 Wehrlein Sauber 1 krug
15 Hartley Toro Rosso 1 krug
16 Gasly Toro Rosso 1 krug
17 Ericsson Sauber 1 krug
18 Stroll Williams 1 krug

Next: Amaroku Internacionalna nagradu za najbolji pick-up u 2018.