Site icon

Novi Ford Focus je pred vratima

Novi Ford Focus je skoro završen. Do tog nivoa da je uhvaćen na ulici sa definitivnom verzijom karoserije

Foto: Autoexpress

Novi Ford Focus je skoro završen. Ford je „diskretno“ objavio fotografije, manje više, definitivne karoserije, doduše još uvek u kamuflažnim bojama, čime je po prvi put zvanično objavio da se novi Focus sprema. Naravno, ovo nije nikakvo iznenađenje i odavno je poznato da će sledećeg proleća biti predstavljena četvrta generacija popularnog i dobro prodavanog hatchbacka. Šta više „#TimeToFocus“ koji se može videti a vozilu, najverovatnije će biti slogan kampanje za lansiranje ovog modela. Upadljiv je oblik novi prednjih i stražnjih svetlosnih grupa u LED tehnologiji, ali i prepoznatljiv „ala“ Aston Martin gril hladnjaka, koji u svakom slučaju još uvek može biti samo provizorno rešenje, a ne i finalno.

Šta više, po onome što se za sada može videti, a poprilično sigurno će važiti i za serijsku verziju je činjenica da je kao i kod nove Fieste Ford pribegao evoluciji a ne revoluciji. U svakom slučaju, to ne treba da razočarava ljubitelje Focusa, obzirom da je i Fiesta, iako evoluirana, praktično potpuno novi model, na kojem je ostalo veoma malo toga starog, iako izgledom nije totalno izmenjena.
U enterijeru se očekuje dosta novina, a pre svega pojednostavljenje komandi i radikalno smanjivanje broja prekidač i dugmića, uz oveći višenamenski ekran osetljiv na dodir. Ipak, ono što je bitno po enterijer je ponuda prostora, a neslužbeno, iz forda je najavljeno da bi novi Focus iako na Global C-car platformi mogao imati povećan međuosovinski razmak, a samim tim i neto bolju ponudu prostora.

Foto: Autoexpress

Osnova motorske ponude biće i dalje 1.0 EcoBoost trocilindarski turbo benzinac sa barem tri nivoa snage: 100, 125 i 140 KS, dok će dizel ponuda osnovu imati u 1.5 litarskoj jedinici sa 85 ili 120 KS, mada nije isključena i 2.0 TDCi verzija. Isto tako, Focus će sasvim sigurno biti i jedan od 13 elektrifikovanih modela koje je Ford najavio.

Next: Hyundai Veloster već pozira