Site icon

Tesla Roadster stvarno na drumu

Glavni dizajner Tesle Franz von Holzhausen na svom Tweeter nalogu objavio je fotografiju novog roadstera u vožnji

Foto: Tesla

Glavni dizajner Tesle Franz von Holzhausen na svom Twitter nalogu objavio je fotografiju novog roadstera u vožnji, čime je Tesla ponovo uzburkao javnost. Naime, obzirom na brzinu i dinamiku kojom iz ove kompanije “izleću” noviteti, mnogi su postavili pitanje da li se samo radi o brojnim animacijama i renderima, ili o stvarnim projektima. Najnovije fotografije nisu renderi i zaista je na njima nova generacija Tesla Roadstera, tačnije prototip.

Foto: Tesla

Nakon što je predstavljen novi električni kamion, koji je navodno već dobio i brojne porudžbine, uključujući i globalni UPS, navodi performansi koji idu uz novi Tesla Roadster su fascinantni. Tesla, tačnije Elon Musk tvrdi da je proizvela automobil sa najboljim ubrzanjem na svetu. Kako se navodi, osnovna verzija Roadstera do 100 km/h ubrzava za 1.9 sekundi, dok 160 km/h dohvata za 4.2 sekunde, što je brže nego što je BMW-u M4 potrebno do 100 km/h. Pogon Tesla Roadstera su tri elektromotora i paket baterija od 200 kWh. Stražnje točkove pokreće po jedan elektromotor, dok je treći motor zadužen za pogon prednjih točkova.

Foto: Tesla

Fabrika navodi da je ova pogonska konfiguracija u stanju da proizvede 10.000 Nm obrtnog momenta na točkovima, a da je autonomija povećana na čitavih 1.000 kilometara. Maksimalna brzina je, navodno, oko 400 km/h, a navodno je prvi serijski automobil koji ¼ milje može da pređe za manje od 9 sekundi. Musk navodi i da su ovo podaci za standardnu verziju, a da će postojati i bolje od toga.

Foto: Tesla

Takođe, druga generacija Tesla Roadstera ima 2+2 konfiguraciju sedišta, i mada Musk priznaje da pozadi baš ne mogu da stanu visoku ljudi, stražnja sedišta govore u prilog ponude prostora. Serijska proizvodnja treba da počne 2020. sa cenom od 200.000$, a oni koji žele da budu među prvih 1.000 vozača Roadstera, moraju da polože depozit od 50.000$, a na kraju ekskluzivu plate ukupno 250.000 dolara.

Next: Audi sve manje krije Q8