Site icon

Volvo XC60 najbezbedniji prema Euro NCAP testovima

The new Volvo XC60 - Crash tests

Volvo XC60 osvojio je prestižnu nagradu najbezbednijeg SUV-a, i automobila sa najboljim sigurnosnim performansama

Foto: Volvo

Prestižnu najradu najbezbednjijeg vozila za 2017. koje dodeljuje Euro NCAP osvoji je Volvo XC60. Švedski SUV koji je debitovao u 2017. godini osvojio je gotovo savršenih 98% u kategoriji bezbednosti odraslih osoba, a u svojoj kategoriji velikih SUV-a sa 95% za čitavih 20% nadmašio najbližeg konkurenta kada je u pitanju bezbednosna asistencija, čime je samo potvrđena liderska pozicija Volvoa kada je bezbednost u pitanju.

Foto: Volvo

U Volvou ne kriju da su više nego zadovoljni ovim službenim priznanjem. Kako sami kažu XC60 je najbezbedniji Volvo ikada proizveden. Malin Ekholm podpredsednik Volvo centra za bezbednost kaže: “XC60 je prepun tehnologija stvorenih da asistiraju vozaču, pomognu u zaštiti putnika u vozilu i svih ostalih učesnika u saobraćaju kao što su pešaci i biciklisti, a i smanje opasnost od sudara. Naš cilj je da do 2020. ne bude poginulih i teško povređenih u saobraćajnim nesrećama”.

Foto: Volvo

Volvo XC60 samo je nastavio u najboljem maniru ono što su prethodni modeli postigli. Model XC90 je 2015. dobio isto priznanje u klasi velikih terenaca i u ukupnim performansama. Pre XC90 isto je uradio i V40 u klasi mali porodičnih automobila.

Foto: Volvo

XC60 se takođe pridružio modelima S90 i V90 i u kategoriji Autonomnog hitnog kočenja čime je Volvo prvo proizvođač kome je to pošlo za rukom. Autonomous Emergency Braking (AEB, Autonomno hitno kočenje) se ocenjuje u kategoriji grada, vangradske vožnje i pešaka. Volvo je jedini proizvođač sa maksimalnim ocenama u sve tri kategorije.
Svake godine Euro NCAP proglašava vozila sa najvišim ocenama u kategorijama zašta odrasli, zaštita dece, zaštita pešaka i vozačke bezbednosne asistencije.

 

Next: Po Nissanu automobili će učiti od vozača