Site icon

Lotus sa novim vlasnikom dodaje gas

Lotus je nakon velike promene u vlasničkoj strukturi najavio ambiciozne planove u naredne dve godine

Foto: Lotus Cars

Nakon što je krajem prošle godine Lotus Cars kupio kineski Zhejiang Geely Holding Group (inače vlasnik Volvoa), mala britanska kompanija specijalista za sportske automobile objavila je da će do 2020. predstaviti dva nova sportska automobila. I ne samo to, iz fabrike, koju je osnovao legendarni i kontroverzni Colin Chapman, potvrđeno je i da se radi na razvoju SUV-a, i to od strane CEO-a Jean-Marc Gales, što znači da su vesti potpuno pouzdane. Lotus SUV ipak neće stići tako brzo i najavljen je za početak 2022. Ovo su važne vesti po fabriku, obzirom da Lotus još od 2009. i modela Evora nije predstavio ni jedan novi model. Još teži deo po britansku marku je da već godinama nije iskazala profit, pogotovo poslednjih par godina o kada su se kupci, od sportskih automobila okrenuli ka crossoverima i SUV modelima.

Foto: Lotus Cars

Lotus trenutno proizvodi Elise kao najmanji model, Exige namenjen pistama i Evoru koja pokušava da bude pandan Porscheu 911. Gales nije otkrio u koji segment će se smestiti novi modeli, ali je rekao da će biti zamenjen neki od postojećih. Pri tom, fabrika je uverena da može da bude konkurentna tamo gde se od nje očekuje. To znači da neće imati najveće prtljažnike u klasi, ali će imati najbolju voznu dinamiku.

Foto: Lotus Cars

Jean-Marc Gales je izjavio i da će jedan novitet koristiti samonoseću karoseriju izrađenu tehnologijom lepljenog aluminijuma, dok će drugi, skuplji, biti od karbonskih kompozita. Fabrika je angažovala i 300 novih stručnjaka za razvoj novih modela, a sada ima 1100 zaposlenih. Jean-Marc Gales, koji je inače pre Lotusa bio šef brendova i PSA Grupi kaže da je uz nove modele cilj godišnja prodaja 3.000 vozila, a da vi se uz SUV ova brojka trebala podići na 10.000 godišnje. Takođe, baza fabrike i proizvodnja sportskih modela ostaje u Norfolku i istočnoj Engleskoj, ali je potvrđeno da će proizvodnja SUV biti u Kini i na još jednoj lokaciji.

Next: Volvo XC60 – kako bingo zemeniti bingom?