Site icon

Pred Maserati Multi 70 još 1000 milja plovidbe

Pred trimaranom Maserati Multi 70 ostalo je još 1000 milja do uplovljanja u Temzu i postavljanja rekorda

Nakon što je juče prošao Gibraltar, trimaran Maserati Multi 70 sa skiperom Giovannijem Soldinijem i njegovom posadom ostalo je još 1000 milja, (oko 1.630 kilometara) plovidbe do ulaska u Temzu i polaska ispod mosta Queen Elizabeth II, čime će bit završen pokušaj obaranja svetskog rekorda u plovidbi od Hong Konga do Londona. Očekuje se da ova jedrilica sa tri trupa cilj prođe 23. februara, što je više nego dovoljno za obaranje starog rekorda.

Iako deluje da je preostali put sitnica u odnosu na ukupno 13.000 milja koliko treba da preplovi ova posada, još uvek nije sve gotovo. Od kako su zaplovili uz obalu Portugala, umesto vetra sa krme, suočili su se da čeonim vetrovima, kakve su imali i duž obale Afrike. Uskoro će brod i posada biti u visini Lisbona, odakle će se zaputiti ka Kaleu, ali uz čeone vetrove koji su u pojačanju na 25 do 30 čvorova. Iako trenutno imaju dovoljnu prednost da bez problema postave novi rekord, opasnost u plovidbi uz vetar se nalazi u velikom naprezanju broda, kao i najverovatnije velikim talasima koji očekuju posadu. Uz to plovidba uz vetar i značajno produžava preostalu distancu zbog cik-cak plovidbe. Prema planu skipera Soldinija moraju što pre da stignu do kanala Lamanš, zbog toga što će se i u njemu pojačavati čeoni vetrovi pre ulaska u Temzu.
Ipak, uprkos vetru koji ne olakšava nego otežava stvari, prognoza je da će Maserati Multi 70 sa svojim posadom poći liniju cilja 23. februara u rano jutro, sa postavljenim novim rekordom, i to kraćim za čitavih pet dana. Još uvek važeći rekord je 41 dan, 21 čas i 26 minuta, koji je postavio skiper Lionel Lemonchois na 30 metara dugom maksi katamaranu Gitana 13.

Next: Sada i zvanično: Ferrari 488 Pista