Site icon

Tec3 završava sa Yamahom

Satelitski tim Yamahe tokom 18 godina Tec 3 saopštio je da nakon 2018. godine neće koristiti motocikle ovog japanskog proizvođača

Nakon 18 godina francuski privatni tim Tec3 saopštio je da po završetku sezone 2018. više neće koristiti motocikle Yamaha. Vlasnik tima Herve Poncharal nije saopštio sa kojim proizvođačem će nastaviti saradnju, ali je izjavio je da je od jedne fabrike dobio ponudu, u kojoj postoji nešto što odavno želi, i što nije mogao odbiti, odnosno, ponudu kakvu je očekivao tokom svih 18 godina saradnje sa Yamahom, a nije dobio.

Foto: Yamaha Racing

Naravno, ovo saopštenje je odmah izazvalo lavinu spekulacija. Pre svega, poznato je da je Herve Poncharal, na pitanje da li može očekivati podršku od Yamahe ako se Valentino Rossi odluči da ima i svoj MotoGP tim, od rukovodstva Yamahe dobio odgovor da će Rossi sigurno imati prioritet, kao i da Yamaha nema načina da podrži šest motocikala i dva satelitska tima. Za sada, iz Yamahe stižu samo informacije da prekid saradnje sa Tec 3 ne znači da je Rossi odlučio da formira svoj tim.

Foto: Yamaha Racing

Isto tako, poznato je i da Suzuki i KTM jako trebaju ozbiljne satelitske timove, koji bi ubrzali razvoj njihovih fabričkih motocikala većim količinama informacija koje će dobijati sa staze. I Aprilia može biti zanimljiva kao dobavljač motocikla i podrška satelitskom timu. Trenutno, na MotoGP startu vlada dosta velik disparitet marki. Vozi se čak osam Ducatia, šest Hondi i četiri Yamahe, dok Suzuki, KTM i Aprilia imaju samo po dva motocikla.
Naravno, kao i u svakom visoko tehnološkom sportu i Yamaha i Tec3 izjavljuju da će celi sezonu biti maksimalno fokusirani i da saradnja neće trpeti zbog novonastale situacije.

Foto: Yamaha Racing

Šta više, prva dva predsezonska testa su pokazala da je Tec3 Yamaha YZR-M1 koju je vozio Johan Zarco bila bez problema kakve su imale dve fabričke Yamahe, iako je Francuz odlučo da koristi ram iz 2016. na kojem se bolje oseća. Sa druge strane, potpuno je otvoreno pitanje kakav će uticaj novog motocikla u Tec 3 timu imati na kako novopridošlicu Hafizha Syahrina koji je zamenio Jonasa Folgera, pa čak i na otkrovenje sezone 2017. Johana Zarca, koji je iza Rossija zaostao samo 34 poena, a u svojoj prvoj MotoGP sezoni osvojio tri podijuma.

Next: BMW M4 Cabrio za obeležavanje jubileja