Site icon

Volvo V60 javno i zvanično

Pred službenu premijeru u Ženevi, Volvo je otkrio novi V60 i još novije vesti na temu pogona

Foto: Volvo

Iako je Volvo službeno saopštio da prestaje sa razvojem novih dizel motora, prema upravo objavljenim informacijama Šveđani će elektrifikaciju svojih vozila ubrzati i više nego što su najavili. Uz prve zvanične fotografije detaljno osveženog V60 stigla je i vest da će već ovaj model imati i dve plug in hibridne verzije. Činjenica da je ovaj novi karavan postavljen na prilagodljivu SPA platformu je to i dozvolila.

Foto: Volvo

Oba hibrida će svakako biti veoma dostojna zamena dizelu, koji će za sada još uvek postojati, ali najverovatnije samo do kraja životnog veka ovog modela. T6 će biti oznaka slabije hibridne verzije, koja će kombinacijom benzinskog i elektromotora imati veoma lepih 336 KS, i pogon na svim točkovima. Snažnija verzija biće T8 sa takođe kombinacijom benzinskog i elektromotora sa ukupno 386 KS ma sva četiri točka. Naravno, u ponudi će biti i benzinci i dizeli u rasponu od 147 do 306 KS.

Foto: Volvo

Novi V60, što i nije čudno, enterijer potpuno preuzima od XC60, a detalje spoljašnjeg dizajna od većeg V90. Uz osveženi V60 stići će i mnogo unapređenih bezbednosnih sistema i vozačkih asistencija. Pilot Assist sistem poluautonomne vožnje ima unapređene performanse vožnje u krivinama i održavanja putanje sredinom kolovozne trake. Na spisak dodatne opreme stiže i prepoznavanje saobraćaja iza vozila sa automatskim kočenjem. Za bezbednost u gradu stiže i City Safety pack, koji već imaju mlađi modeli u ponudi, podrazumeva prepoznavanje pešaka, biciklista pa čak i životinja sa automatskim kočenjem.

Foto: Volvo

Prema za sada raspoloživim informacijama, cena u početna cena u Nemačkoj biće oko 40.000 evra.

Next: Novi Peugeot 508 polu zvanično