Site icon

Novi Porsche 911 do kraja godine

Novi Porsche 911 stiže do kraja godine, a moguća premijera već u septembru na salonu u Parizu

Porsche je objavio prvu zvaničnu fotografiju novog 911 serije 992, koja bi se mogla pojaviti već na salonu u Parizu u septembru. Iako je novi 911 još uvek sakriven maskirnim dezenom, evidentno je da se osnovna forma legendarnog sportskog kupea nije promenila. To znači da Porsche ide svojom utabanom stazom i navikom da svaku novu generaciju spolja menja malo, ali i da po pravilu unosi nove tehnologije i rešenja ispod karoserije.

Foto: Porsche

Ako je suditi po najavi Augusta Achleitnera šefa 911 linije modela koji je izjavio da vidi elektro motor u nemačkoj sportskoj ikoni, jasno je da stiže neminovno – i Porsche ide putem elektrifikacije. Dobra vest je da 911 ipak ostaje da šestocilindarskim bokserom pod poklopcem motora, ali da će dobiti pomoć od elektromotora.
Iako se zna i da Porsche uveliko radi na razvoju sistema autonomne vožnje, Achleitner je umirio sve ljubitelje 911 izjavom da će 911 uvek imati upravljač i da će biti poslednji iz Porsche koji će imati autonomnu vožnju.
Sve dosadašnje špijunske fotografije novog 911 zapravo su fotografije “mazge”, a ne pravog modela, ali se dosta sigurno može zaključiti da je trag točkova povećan, što je odlično po stabilnost i voznu dinamiku, ali i neophodno zbog smeštanja hibridnog pogona. Elektrifikacija 911 postala je neminovna, obzirom da benzinski bokser više nikako nije mogao da pomiri i ekološke norme i performanse koje kupci traže. Uz pomoć elektromotora, 911 će postati čistiji, ali bez da izgubi išta od svoje autentičnosti i performansi.

Next: Volkswagen sprema svoj prvi crossover kabriolet