Site icon

Spremna nova limuzina za Putina

Nova limuzina za predsednika Rusije Vladimira Putina biće uskoro spremna

Nova limuzina za predsednika Rusije Vladimira Putina prošla je kreš testove koji su praktično sam kraj razvoja i testiranja ovog vozila. Prema izjavi ministra trgovine Rusije Denisa Manturova, velika je verovatnoća da će se Predsednik u novoj limuzini pojaviti već 7. maja na svečanoj predsedničkoj inauguraciji, što je savršena prilika i za predstavljanje njegovog novog vozila. Prema izvorima iz Kremlja, predsednik Putin je učestvovao u razvoju svoje buduće službene limuzine, a kako se navodi, čak je i prisustvovao i učestvovao u testovima prototipova.
Naravno, kao i uvek kada je reč o ovim specifičnim vozilima, podataka je malo i po pravilu su veoma okvirni. Razvoj celog ovog automobila vođen je pod imenom “ Cortege projekat”. Pogon je benzinski turbo V8 motor sa 592 KS sa 881 Nm maksimalnog obrtnog momenta, koji je razvio Porsche, dok je prenos devetostepeni automatik koji je razvijen u Rusiji. Kao partner u razvoju, pored Porschea pominje se i Bosch. Razumljivo, bezbednosni aspekti vozila su tajna, ali se pretpostavljavlja sa pored najvišeg nivoa zaštite sa 2.5 cm debeim oplatama ima čak i sopstveni izvor vazduha i zalihe krvi. Ceo sistem zaštite trebao bi da je u stanju da izdrži i direktan pogodak rakete sa ručnog lansera.
Među dostupne informacije spada i podatak da je u ceo projekat uloženo 119 miliona dolara, ali i da bi ova limuzina zapravo mogla postati osnova za nastanak jedne potpuno nove marke vozila, a platforma osnova za budući superluksuzni MPV i SUV-e. Ova mogućnost nije daleko od logike, obzirom da će za funkcionere Ruske vlade i bezbednosne službe biti proizvedeno nekoliko hiljada vozila, kao i da će se izvesna verzija predsedničke limuzine naći u slobodnoj prodaji već sledeće 2019. godine.

Next: Subaru priznaje manipulaciju podacima o potrošnji i emisijama