Site icon

BMW- uporedo povratak u Seriju 8 i na LeMan

BMW je objavio datum zvanične premijere nove Serije 8. Sasvim namerno, koincidira sa ovogodišnjom trkom 24 časa LeMana.

BMW je objavo da će zvanična premijera nove Serije 8 biti 15. juna, u predvečerje ovogodišnje trke 24 časa LeMana. Ovaj datum ni najmanje nije slučajno odabran. Konkurent Mercedesu S Klase Coupe će se nakon sedam godina vratiti kao model i na legendarnu trku izdržljivosti. Sa dva fabrička M8 GTE, BMW će se suprotstaviti vrlo ozbiljnoj konkurenciji koja se u LM GTE klasi sprema za trku u Francuskoj.

Na startu trke 16. juna pored dava fabrička BMW-a, naći će se i fabrički timovi Aston Martin, Corvette, Ford, Ferrari i Porsche. Što ljubiteljima trka izdržljivosti najavljuje paklenu borbu u GTE klasi, koja će po svemu sudeći biti zanimljivija od LMP1 prototipova.
A što se serijske verzije Serije 8 tiče, BMW je još uvek pomalo tajanstven, pa se detalji svode na pretpostavke. Serija 8 bi se trebala nalaziti na CLAR platformi Serije 7. Specifičnost ove platforme je fleksibilnost da na sebe primi agregate od četiri do 12 cilindara. BMW je registrovao oznake 825, 830, 835, 845 i 850. Najverovatnije će u novom kupeu naći čak i dizel, i to novi 3.0 quad-turbo, sa 400 KS. Perjanica će sigurno biti M8, direktan pandan za AMG S63 Coupe.

Next: Musk tvrdi da još dve verzije Modela 3 stižu u julu