Site icon

Peugeot 308 GTi na pauzi

Peugeot je pauzirao proizvodnju svog sportskog 308 GTi, dok se dodatno ne očiste izduvni gasovi

Peugeot će pauzirati proizvodnju modela 308 GTi što je posledicu uvođenja nove WLTP metode merenja emisije izduvnih gasova, koja počinje da se primenjuje od septembra ove godine. Nova Euro 6.2 pravila zahtevaju da Peugeot dodatno pročisti izduvne gasove iz svog snažnog 1.6 litarskog turbo benzinca sa direktnim ubrizgavanjem. Najverovatnije je da će biti dovoljna ugradnja filtera čestica koje nastaju kao produkt sagorevanja benzina, što su već uradili ili će uraditi drugi proizvođači na svojim najsnažnijim motorima. Čestice čađi koje se stvaraju pri sagorevanju benzina prepoznate su kao direktan uzročnik problema sa respiratornim organima.
U Peugeotu tvrde da ugradnja PPF sistema neće uticati na performanse ovog motora, koji je razvijen u saradnji sa BMW-om i korišćen u prethodnoj generaciji modela Mini, ali je Peugeot Sport doradama agregata uspeo da ga pojača do 270 KS.
Očekuje se da proizvodnja Peugeota 308 GTi bude nastavljena u oktobru, a u među vremenu, očekuje se da francuski proizvođač na salonu u Parizu predstavi i novu hothatch verziju manjeg 208 GTi, koji se takođe trenutno ne proizvodi, obzirom da je ugašena proizvodnja verzije sa troja vrata. Iz Peugeota stižu službene vesti da ni slučajno ne ćeli da se odrekne svojih popularnih GTi modela.

Next: Mercedes AMG E 53 donosi novi motor sa 429 KS