Site icon

Jaguar Vector – do brzinskog rekorda na vodi na struju

Struja i voda baš ne idu ruku pod ruku, ali, Jaguar je ipak spojio ove dve stvar i potigao bovi brzinski rekord

Struja i voda i mačke i voda, nisu baš pojmovi koji se slažu. Međutim, postoje izuzeci, i mačke koje vole vodu, a i struja koja se može iskoristiti na vodi. Jaguar je, uz pomoć prijatelja sastavio struju i vodu i stugao do novog brzinskog rekorda na vodi za električne čamce. Jaguar Vector Racing V20E ime je čamca koji sada drži svetski brzinski rekord za električna plovila. Realno, Jaguar je ovde dao novac i svoj amblem, dok su posao završili specijalista za trkačke čamce Vector i Williams Advanced Engineering.

Jezero Coniston u Engleskoj, dugo 13.5 kilometara, poznato je upravo po obaranjima brzinskih rekorda, ali i pogibiji Donalda Campbella čiji mlazni gliser Blue bird se raspao pri brzini od preko 500 km/h u pokušaju obaranja brzinskog rekorda. Jaguar Vector Racing V20E je svoj rekord postavio upravo na ovom jezeru. U dva prolaza na stazi dužne 1 kilometar postigao je prosečnu brzinu od 144.3 km/h, i nadmašio prethocni rekord koji je iznosio 125.18 km/h.
Tehnički podaci pogona nisu saopšteni, osim da su korišćeni elementi sa Jaguar Wlliams FormuleE. Vozač je bio Peter Dredge, osnivač firme Jaguar Vector, koji je odmah nakon postavljanja rekorda izjavo da će u narednih 18 meseci biti još pokušaja obaranja rekorda.

Next: Pobuna u McLarenu – radnici traže povratak Whitmarsha