Site icon

Yamaha ima satelitski tim za 2019. – SIC Racing iz Malezije

Govorilo se ali nije bilo sigurno da li će Yamaha imati satelitski tim u 2019. nakon odlaska Tec3 pod marku KTM

Foto: SIC Racing Team

Startni poredak prve MotoGP trke sledeće godine imaće jedan novi tim. Malezijski SIC Racing kupio je tim Angel Nieto, a umesto Ducatija, koristiće Yamaha YZR-M1motocikle, čime će praktično zauzeti dosadašnju dugogodišnju ulogu Tec3 tima.

Foto: SIC Racing Team

Vlasnik tima SIC Racing je Sepang International Circuit, odnosno, međunarodna trkačka staza Sepang iz Malezije. Osnovan je 2014. i do sada se povremeno pojavljivao u Moto 2 i Moto 3 klasama. Ovim je praktično postalo sve izvesnije da će se na startu prve trke sezone 2019. pojaviti 11 timova, obzirom da tim Nieto ustupa svoje mesto, a da je malo verovatno da će se Marc VDS pojaviti na startu Moto GP klase, nakon unutrašnjih nesuglasica koje su se pojavile tokom tekuće sezone.

Foto: Pull&Bear Aspar Racing Team

Angel Nieto Racing Team, koji će se zvati SIC Racing, osnovao je svetski šampion klasa 80 i 125 ccm Jorge Martinez čiji nadimak je Aspar. Tim je ove sezone preimenovan u “Angel Nieto” u čast pokojne legende motociklizma. Jorge Martinez ‘Aspar’ se neće potpuno povući iz svog bivšeg tima i zadržaće ulogu trkačkog savetnika. Od kada se tim Aspar uključio u najjaču klasu, koristo je motocikle Ducati, Honda i Aprilia, ali nikada nije uspeo da osvoji podijum, iako su Eugene Laverty i aktuelni vozač Alvaro Bautista stigli do četvrtih mesta. Ugovor sa Yamahom potpisan je do 2021. godine, a očekuje se da vozač bude Franco Morbidelli, koji je trenutno deo Marc VDS tima. Međutim, još uvek je velka nepoznanica ko će biti drugi vozač. Mnogo se govori o Daniju Pedrosi, ali potvrde o njegovom angažmanu još nema. Kako je sam Pedrosa najavio, na sledećoj trci na Sachsenringa će objaviti svoje planove za budućnost, koje mogu biti dolazak u tim SIC, ali i odlazak u trkačku penziju.

Next: Održana jubilarna Balkanska MINIjada 2018.