Site icon

Aston Martin nakon podmornice predstavio i avion

Aston Martnu dobro ide, pa proširuje polja interesa. Nakon što je potvrdio projekat podmornice, upravo je predstavio i projekat aviona

Foto: Aston Martin

Engleskom proizvođaču sportskih automobila kopno i drumovi nisu dovoljni, pa se bavi vodom i vazduhom. Prošle godine predstavio je “Project Neptune” podmornicu u kojoj će za nekih 4 milona evra moći da uživa vlasnik, a sada je na čuvenom Farnborough Airshowu prestavio i „Volante Vision Concept“ koncept sportskog aviona, koji je nazvao „sportskim automobilom za nebo“.

Foto: Aston Martin

Iako trenutno deluje kao čista naučna fantastika, fabrika veruje da jednog dana ovaj koncept može revolucionarizovati transport. Avion ima tri sedišta i sposobnost vertikalnog poletanja i sletanja (VTOL), a prema prračunu krstareća brzina bi mu trebala biti oko 320 km/h. Iako nema detalja, proizvođaj je kao pogon naveo hibridno-električnu pogonsku grupu.

Foto: Aston Martin

Međutim, Volante Vision Concept baš i ne mora biti tako daleka budućnost. Uveliko se radi na istraživanjima i razvoju letećih taksija sa elektrčnim pogonom. Vazdušni transport budućnosti već razvija Airbus, ali i Uber, i brojne start ap kompanije kao što je Kitty Hawk, iza koje stoji suosnivač Googla, Larry Page.

Foto: Aston Martin

Aston Martin se u najnovijem projektu udružio sa Cranfield Aerospace Solutions, ali i mnogo poznatijim po proizvodnji pogonskih grupa Rolls Royceom, i navodi da će osećaj u ovom avionu biti poput osećaja u lovačkom avionu, samo uz AM luksuz. Naravno, fabrika ne poriče i da će ovo biti igračka za odabrane, pa se kalkulisana cena već vrti oko sdam cifara.
Odvojeno od Aston Martina, na Farnborough Airshowu i Rolls Royce je predstavio svoj koncept električnog vazdušnog taksina. Predloženi petosed ima VTOL mogućnosti i brzine do 400 km/h, uz autonomiju od 400 kilometara. Rolls Royce kaže da je već krenuo u potragu za partnerima u ovom projektu.

Next: Premijera “I Am Paul Walker” dokumentarca već u avgustu