Site icon

Hamiltonu i Mercedesu sve, Vettelu ništa na Hockenheimu

Formel 1 - Mercedes-AMG Petronas Motorsport, Großer Preis von Deutschland 2018. Valtteri Bottas Formula One - Mercedes-AMG Petronas Motorsport, German GP 2018. Valtteri Bottas

Formula 1 se vratila u Nemačku na čuveni Hockenheim, ali umesto radosti za prepune tribine, Vettel je svojim navijačima doneo razočarenje

Foto: Mercedes-AMG Petronas Motorsport

. Doduše, vemenski uslovi, tačnije kiša koja je pretila, počela, ali i brzo prestala pretvorili su stazu u nerešivu enimgmu kada su pneumatici u pitanju, pa se Vettelovo izletanje sa staze i udarac u zaštitnu ogradu mogu opravdati upravo delimično vlažnom stazom. Ali, svoj skor od nula poena Vettel teško može sebi opravdati u trci u kojoj je njegov glavni konkurent za titulu Lewis Hamilton, posle kvara bolida u kvalifikacijama, startovao sa 14. pozicije. A za to vreme, Hamilton je uradio sve kako treba, probio se do vrha, u tu ostao kada je najvažnije – na cilju.

Foto: Mercedes-AMG Petronas Motorsport

Doduše, nakon što je Bottas na svežim pneumaticima morao da pusti gas, ikako je evidentno bio brži od Hamiltona. Sve skupa, maksimalan broj poena za srebrne strele, sa vozačima koji su upravo obnovili svoje ugovore. Čast Ferrarija, donekle je odbranio Kimi Rakkonen trećim mestom, što je svakako slaba uteha za ono što je trebalo biti 1-2 upravo za Ferrari.

Foto: Scuderia Ferrari

U osnovi, veći deo trke nije bio preterano neizvestan, sve do polednje četvrtine, kada je kiša počela da pada, a pojedini timovi pokušali kockanje sa pneumaticima za promenjive, pa čak i kišne uslove, što se pokazalo kao loše iako smo nekoliko krugova mogli da gledamo haos na klizavoj stazi. Međutim, oni koji su ipak bili dovoljno hrabri i oprezni i ostali na slikovima su na kraju profitirali. Relativno uspešan vikend imali su Max Verstappen četvrtim mestom, sasvim pristojan Hulkenberg petim, a odličan Grosjean šestim mestom. McLaren i dalje tone kao kamen uz odustajanje Vandoornea, a, na kraju, i Alonsa. Ricciardo je sve odlčno uradio došavši do šeste pozicije, nakon starta sa začelja zbog zamene menjač i motora, ali samo do odustajanja zbog kvara motora, a na lošu formu Williamsa gotovo da ni ne treba više trošiti reči, nakon odustaajanja oba vozila zbog kvarova u razmaku od dva kruga.
U generalnom plasmanu ponovo vodi Lewis Hamilton, Vettel prliku za popravni ima već sledećeg vikenda u Mađarskoj, a nakon toga slede dvodnevni zvanični testovi na istoj stazi Hungaroring, i letnja pauza tokom avgusta meseca.

Plasman u trci za Veliku nagradu Nemačke

1 Lewis Hamilton Mercedes
2 Valtteri Bottas Mercedes 4.535s
3 Kimi Raikkonen Ferrari 6.732s
4 Max Verstappen Red Bull 7.654s
5 Nico Hulkenberg Renault 26.609s
6 Romain Grosjean Haas 28.871s
7 Sergio Perez Force India 30.556s
8 Esteban Ocon Force India 31.750s
9 Marcus Ericsson Sauber 32.362s
10 Brendon Hartley Toro Rosso 34.197s
11 Kevin Magnussen Haas 34.919s
12 Carlos Sainz Renault 43.069s
13 Stoffel Vandoorne McLaren 46.617s
14 Pierre Gasly Toro Rosso 1 Krug
15 Charles LeclercSauber 1 Krug
16 Fernando Alonso McLaren 2 Kruga
Nisu završil
Stroll Williams
Sirotkin Williams
Vettel Ferrari izletanje
Vandoorne McLaren kvar
Ricciardo Red Bull kvar motora

Next: Prodaje se replika Ferrarija 250 GT iz filma “Ferris Bueller’s Day Off”