Site icon

Ricciardo u Renaultu, otvaraju se mnoge kombinacije u Formuli 1

Letnja pauza u Formuli1 samo što je počela, a desilo se prvo iznenađenje

Getty Images / Red Bull Content Pool

Vozači Formule 1 su na letnjem odmoru, ali menadžeri ne miruju. Iako je delovalo da je Ricciardo definitivno odlučo da ostane u Red Bullu, pa čak i potpisao ugovor, stigla je bomba. Sledeće dve sezone Rcciardo će biti fabrički vozač tima Renault, i za to će biti plaćen 40 milona evra. Očigledno, Ricciardo nije želeo da bude druga violina uz favorizovanog Maxa Verstapena,  otvorene izjave tima Red Bull da želi da oko Maxa gradi budućnost tima. Dpk se Renault uopšte nije spominjao kao opcija za Ricciarda, ovaj potez oslobodio je jedno od najatraktivnijih mesta u F1 – sedište u Red Bullu.

Foto: Renault F1 Racing

Carlos Sainz sledeće godine neće voziti u Renaultu, to je sigurno, ali, nije sigurno ni da će se vratiti u Red Bull. Španac je vozač tima Red Bull, tačnije juniorskog tima Toro Rosso, a formalno je na pozajmici u Renaultu. Trenutno, deluje da ga Red Bull baš i ne želi nazad u svojim redovima, obzirom da je bilo teških reči prilikom, privremenog, odlaska Sainza iz tima, kada je otvoreno rekao da ne želi više da vozi Toro Rosso.

Getty Images / Red Bull Content Pool

Red Bull je trenutno u šoku zbog odluke Rcciarda, ali sasvim sigurno ima svoje „kečeve“ u rukavu, a jedan je talentovani Pierre Gasly je visoko na spisku da pravi društvo Maxu Verstappenu u Red Bullu. Naravno, sledeće godine, Red Bull počinje saradnju sa Hondom, i to je ogromna nepoznanica i za tim i za vozače. Moguće je da će imati najbolji, ali i najlošiji automobil na gridu.

Foto: Renault F1 Racing

Sa druge strane, u McLarenu je kompletan haos. Alonso se još nije izjasnio da li i šta će voziti sledeće godine, uključujući i IndyCar kao opciju, a tim nije zadovoljan ni onim što radi Vandoorne. Kao rešenje, šef McLarena Zak Brown vidi dovođenje upravo Sainza, samo je pitanje kao para sa kim. Vandoorne, po svemu sudeći ima „tanke“ opcije, i jedina mogućnost, i to udaljena je Alfa Romeo-Sauber. A u svojim redovima McLaren ima i vozača koji spada u „vruće“ mlade lavove. To je supertalentovani i jako mladi Lando Norris, kojeg je čak i Red Bull pokušao da prevede u svoje redove.
U svakom slučaju, delovalo je da se tržište vozača smirilo, i da se čekaju očekivani potpisi, međutim, Rcciardov potez menja mnogo toga, a tek se očekuje potez Alonsa, koji će dodatno zakomplikovati stvari i pomešati karte za 2019. Naravno, u slučaju da više ne vozi za McLaren.

Next: Letnja akcija u Škodi