Site icon

Hamiltonu Monza, Ferrari gubi i kada je najbrži

Lewis Hamilton je pobedio u Monzi, a Ferrari ponovo izgubio i kada je brži

Foto – Mercedes-AMG Petronas Motorsport

Da li je Lewis Hamilton pobedio u Monzi, ili je Ferrari izgubio? Ako se gleda podijum, nema ničega spornog. Hamiltonu pobeda, Rakkonenu drugo, a Bottasu treće mesto. Aspirant na šampionsku titulu, Sebastian Vettel ponovo je od gotovog napravio veresiju. Prvi startni red imao je Ferrari. Poveo je Raikkonen, iza nega bio je Vettel, a svoju treću startnu poziciju zadržao Hamilton. Međutim, nakon kontakta sa Hamiltonom već u četvrtoj krivini, Hamilton preuzima drugu poziciju, a Vettel mora na zamenu prednjeg dela bolida, i mora da se probija sa začelja. Raikkonen je veći deo trke vodio, Hamilton bio drugi, ali je Mercedes ponovo taktički nadmudrio italijanski tim. Prvo je Ferrariju prodao “lažnu” zamenu guma, a Italijani naseli na trik i povukli Raikkonena, koji se u trku vratio za Bottasa. A Finac jako dobro zna svoje mesto u timu i fantastično je odigrao svoju timsku ulogu. Zadržao je Kimija taman koliko je trebao, a Finac imao starije gume na kraju trke u odnosu na Hamiltona, kada je bilo najvažnije. Sve skupa, Ferrari je taktički potpuno poražen na domaćem terenu. Umesto da slavi dvostruku pobedu, Vettel je uz mnogo truda i kaznu Verstappena stigao samo do četvrte pozicije. Da li je crveni tim zaista pustio svoje vozače da se trkaju? Zvanično jeste, nezvanično, znaju samo u timu. Ali da je bilo timskog rada, nije bilo, ni u kvalifikacijama ni u trci, kada je logično bilo da Kimi, podrži svog kolegu koji je u borbi za titulu. Da, naravno, timska naređenja nisu sportska, ali samo tako se dolazi do titula, a Ferari treba da uči od Mercedesa kako se dolazi do pobeda. Ovako, Ferrari čak i kada je najbrži, ne ume da pobedi. A i Vettel ponovo pravi preveliku grešku, kada na to nema prava, i u sezoni u kojoj je već napravo previše loših poteza po sebe i po tim.

Foto – Mercedes-AMG Petronas Motorsport

Max Verstappen je ponovo odsetio na sebe, i pošteno zaradio kaznu gurajući Bottasa, zabranjenom promenom pravca na kočenju. Umesto podijuma, spustio se na peto mesto. Grosjean je ponovo pokazao da je loše rezultate ostavio iza sebe šestim mestom, a i dvojac Force Indije može biti zadovoljan sedmim mestom Ocona i osmim Pereza. Spisak osvajača poena završavaju Sainz na devetom i Stroll na desetom mestu, u Williamsu koji je konačno ličio na bolid Formule 1.
Lewis Hamilton u generalnom plasmanu sada ima prednost od 30 poena ispred Vettela, a naredna trka se vozi 16. septembra u Singapuru.

Rezultati trke za veliku nagradu Italije

1 Lewis Hamilton Mercedes
2 Kimi Raikkonen Ferrari 8.705s
3 Valtteri Bottas Mercedes 14.066s
4 Sebastian Vettel Ferrari 16.151s
5 Max Verstappen Red Bull 18.208s
6 Romain Grosjean Haas 56.320s
7 Esteban Ocon Force India 57.761s
8 Sergio Perez Force India 58.678s
9 Carlos Sainz Renault 78.140s
10 Lance Stroll Williams 1 krug
11 Sergey Sirotkin Williams 1 krug
12 Charles Leclerc Sauber 1 krug
13 Stoffel Vandoorne McLaren 1 krug
14 Nico Hulkenberg Renault 1 krug
15 Pierre Gasly Toro Rosso 1 krug
16 Marcus Ericsson Sauber 1 krug
17 Kevin Magnussen Haas 1 krug

Next: Lamborghini Huracan ima osam otvora za ispuštanje ulja