Site icon

Čovek “zarobljen” u Cadillacu parkiranom u garaži 13 sati?!

Desi se da čovek nekad zaključa automobil dok su ključevi unutar vozila, ali da bude “zarobljen” u automobilu 13 sati?!

Foto: GM

Pre dve nedelje, vlasnik Cadillaca XLR, Peter Pyros, je odlučio da provoza metalnog ljubimca oko svog bloka u gradu Klivlend u Ohaju. On je seo u svoj Cadillac, koji ima električne brave, i ubrzo shvatio da je akumulator prazan. Peter navodi i da je “pametni” ključ od automobila takođe imao praznu bateriju, jer ništa u automobilu nije radilo dok je bio “zarobljen”. U trenutku kada bi svako ko je pročitao uputstvo za korišćenje automobila (a i mnogi drugi) povukao mehaničku polugu na podu XLR-a, otvorio vrata, i nastavio sa životom, naš sedamdesetpetogodišnji heroj je odlučio drugačije.

Peter Pyros je što zbog vrućine, što zbog uznemirenosti, narednih 13 sati proveo vrišteći i udarajući o automobil. Srećom, Peterov komšija je primetio da nešto ne valja u njegovoj garaži, pa je preskočio ogradu i pozvao vatrogasce koji su dopunili akumulator toliko da električne brave postanu opet funkcionalne. Uputstvo za rukovanjem vozila, u kojem se lepo navodi šta uraditi kada vozilo ostane bez struje, nije bilo u automobilu. Naš heroj sada razmatra tužbu protiv General Motorsa, iako nije jasno kako će proći, jer u samom prilogu Peterov advokat pokazuje upravo stranu u uputstvu u kojoj je objašnjeno kako otvoriti vrata manuelno.

Foto: GM

Možda je namera advokata bila da pokaže da je “teško” naći tu informaciju, ali opet, uputstvo služi da se čita. Koliko god ovo sve zvuči banalno, nije prvi put da se desilo. Pre nekoliko godina, čovek i njegov pas su preminuli u Chevrolet Corvette iz 2007.(sa istom postavkom električnih brava), kada je elektronika automobila “zakazala”, a desio se još jedan sličan incident, međutim vozač je izbavljen na vreme. Ipak, drago nam je da je naš današnji heroj bezbedan, i nadamo se da je Peter do sada već pročitao uputstvo, kako ne bi opet došao u sličnu situaciju.

Next: Citroen C5 Aircross kao koncept u Parizu