Site icon

Karbonski Polestar 1 na kreš testovima

Polestar se uveliko priprema za početak prodaje svog prvog modela, a kreš testovi su nešto sasvim drugo u odnosu na sve dosadašnje

Foto: Polestar

Volvo na prvo mesto oduvek stavlja bezbednost, a isto će važiti i za Polestar, luksuznu marku švedske kompanije. Bliži se početak prodaje Polestar 1, prvog sportskog električnog kupea pod ovom markom, a silni milioni evra ulažu se u fabrike, proizvodne linije i testiranja. Šta više, Polestar je već počeo da sklapa vozila, koji su za sada “serijski prototipovi”, a prva sklopljena vozila idu na kreš testove.

Foto: Polestar

Specifičnost konstrukcije Polestara je u činjenici da Volvo po prvi put koristi karoseriju izrađenu od polimera ojačanih karbonskim vlaknima, koji se u slučaju sudara ponašaju potpuno drugačije od tradicionalne čelične konstrukcije. Najveća razlika između čeličnog lima i karbonskih kompozita je da se lim, prilikom sudara gužva, čime se apsorbuje kinetička energija i čuvaju putnici. Karbonski kompoziti se u istoj situaciju lome i pucaju, pa ovakve karoserije traže potpuno drugačiju arhitekturu i testove, kakvi do sada nisu rađeni.

Foto: Polestar

U Polestaru priznaju da su prvi testovi bili dramatični i put u nepoznato, bez obzira što su proračuni i simulacije novih materijala uradile svoj posao. Stvaran test čeonog udarca pri brzini od 56 km/h pokazao je da veći deo energije na sebe preuzima struktura karoserije, a manji deo paneli karoserije. Intenzivni testovi koji je obavljaju u Geteborgu u Volvo Cars Safety centru će trajati narednih nekoliko nedelja, a kako izgledaju može se videti u zanimljivom video prilogu.

Next: Aston Martin Valkyrie sve lepši