Site icon

Mercedes G-Klase stiže sa novim dizelom

Mercedes-Benz je predstavio novu motorizaciju G-Klase, iako najslabiju u ponudi, još uvek dovoljno rafiniranu

Pod oznakom G 350d, Mercedes-Benz će kupcima ponuditi najslabiju verziju G Klase. Realno, konstatacija da je najslabija odnosi se na poređenje prve dve motorizacije koje su ble ponuđene, a ne na sam podatak šta „najslabiji“ motor nudi. U „kockastu“ G Klasu stigao je redni šestocilndarski turbo dizel radne zapremine od 3.0 litre, koji se može naći i u S Klasi. Tačnije, debitovao je prošle godine upravo u osveženoj S Klasi. Osim što u sebi nosi 286 KS, već od 1.200 u stanju je da isporuči monumentalnih 700 Nm maksimalnog obrtnog momenta, što je gotovo isto koliko nudi i najsnažniji biturbo V8 benzinac u G 550.

„Najslabija“ G Klasa i dalje impresivno ubrzava, pa je do 100 km/h potrebno još uvek kratkih 7.4 sekunde, a fabrika maksimalnu brzinu deklariše na granici od 200 km/h, tačnije 199 km/h, što je za ovako neaerodinamičnu karoseriju sasvim solidno. Ipak, fabrika i dalje navodi prihvatljive podatke o potrošnji koje su oko 10 l/100 km.
Po pitanju opreme enterijera, Mercedes navodi da će ova osnovna verzija imati nešto bolji osnovni paket opreme od prethodne G Klase, ali isto tako i duže spiskove dodatne opreme.
U salone, bi G 350d trebao stići tokom proleća 2019. ali porudžbine će početi da se primaju već od januara. Po kojim cenama, za sada nije saopšteno.

Next: Sledeći Mercedes-AMG A 45 sa preko 400 KS