Site icon

Loeb ponovo očitao lekciju na Dakaru 2019.

Sebastien Loeb je došao do još jedne etapne pobede na Dakaru, i to na maratonskom brzincu dugom 519 kilometara

Seabastien Loeb, Foto: Flavien Duhamel/Red Bull Content Pool

Iako za privatni PH Sport tim vozi dve godine star Peugeot 3008, a pogotovo bez moćne fabričke podrške, Sebastien Loeb je bio najbrži na maratonskom brzincu dugom čak 519 kilometara, koji je savladao za malo manje od pet časova. Ovom pobedom, Loeb se podigao za još jednu stepenicu u generalnom poretku sa 40 minuta zaostatka, ali je petog dana Dakara ponovo najbolji posao napravio vodeći Nasser Al-Attiyah.

Naser Al-Attiyah, Foto: Flavien Duhamel/Red Bull Content Pool

Iako je početak brzinca pripao Al-Attiyahu i Peterhanselu, koji su vozili gotovo identičnim vremenima, a Peterhansel i poveo tokom jedne deonice, francuski vozač je imao problema sa svojim Minijem, i izgubio 15 minuta. Za to vreme, Al-Attiyah je vozio onoliko koliko je morao da bi održavao priključak sa Loebom, koji mu, realno, nije velika pretnja, a na kraju dana, vozač iz Katara je za 10 minuta uvećao svoju prednost spred Peterhansela na gotvo pola časa. U generalnom plasmanu samo pet vozača se trenutno nalaze unutar jednog časa, a tako će ostati do nedelje, obzirom da je za subotu planiran dan odmora za vozače.

1

Nasser Al-Attiyah
Mathieu Baumel

Toyota

17h19m53s

2

Stephane Peterhansel
David Castera

Mini Buggy

24m42s

3

Nani Roma
Alex Haro

Mini 4×4

34m33s

4

Jakub Przygonski
Tom Colsoul

Mini 4×4

38m12s

5

Sebastien Loeb
Daniel Elena

Peugeot

40m00s

 

Sam Sunderland, Foto: Flavien Duhamel/Red Bull Content Pool

U konkurenciji motocikla, ciljem je sa najkraćim vremeno prošao fabrički vozač Yamahe Xavier de Soultrait, ali je pobednik najduže etape do sada vozač KTM-a Sam Sunderland. Sunderlandu je od ostvarenog vremena skinuto desetak minuta, i to potpuno opravdano, obzirom da se zaustavio kako bi ukazao pomoć povređenom vozaču Honde Paulu Goncalvesu, koji je doživeo pad na 155. kilometru.

Xavier de Soultrait, Foto: Yamaha Racing

Iako je Pablo Quintanilla na svojoj Husqvarni odlčno vozio i poveo, maratonski brzinski ipit je doneo brojne uspone i padove u poretku. Drugo mesto zauzeo je Walkner, a iznenađujuće treće mesto autsajder Lorenzo Santolino na Sherco TVS motociklu. Ostali vodeći u generalnom plasmanu su se morali zadovoljiti nižim pozicijama, ali ono što je po njih bitno, bez velikih zaostatka i penalizacija. Brabec je zadržao svoju vodeću poziciju, ali su razlike veoma male, pa je čak 10 vozača smešteno u manje od pola sata, što znači da će u narednih pet brzinskih ispita sve biti potpuno otvoreno.
Zanimljivo je da su motociklisti značajno brže savladali ovaj maratonski specijalac. Sunderlandu je bilo potrebno 4 časa i 15 minuta, dok je Loebu za istu distancu trebalo 4 časa 56 minuta.

1 Ricky Brabec Honda 16h51m34s
2 Sam Sunderland KTM +59s
3 Pablo Quintanilla Husqvarna +2m52s
4 Toby Price KTM +3m21s
5 Matthias Walkner KTM +6m17s
6 Adrien Van Beveren Yamaha +6m36s
7 Kevin Benavides Honda +9m01s
8 Xavier De Soultrait Yamaha +18m37s
9 Stefan Svitko KTM +26m28s
10 Andrew Short Husqvarna +27m54s
Next: Ford se u Evropi reorganizuje – ponovo…