Site icon

Nemačka firma pravi kamper nadgradnje od “održivih” materijala

Kamperi su sve popularniji u evropskim državama, a nemačka firma BUMO nudi kamper nadgradnje izrađene od “održivih” materijala

Foto: BUMO

Kamperi, koji su vrlo popularni širom Evrope, su najčešće izrađeni od materijala kao što su plastika i metal. Iako su navedeni materijali relativno jeftini i laki za obradu, problem je što sa ekološke strane nisu održivi. Porodična firma locirana u gradu Muhlacker u jugozapadnoj Nemačkoj, pod imenom BUMO, se obavezala na razvoj i proizvodnju održivih nadgradnji napravljenih od prirodnih materijala.

Foto: BUMO

Pitate se šta znači „održivo“ u ovom slučaju? Za početak, fasada ove kabine je napravljena od drveta ariša, dok je njen ram napravljen od čelika ili aluminijuma. Zidne obloge su izrađene od obnovljivih sirovina, a posebni sistem skuplja padavine i filtrira ih kako bi se voda mogla koristiti. Ove kabine pružaju većinu komfora obične kuće, među kojima su kompostni toalet, indukciona ploča za kuvanje, kao i peć na drva. Na krovu se nalaze solarni paneli, a cela kabina se može skinuti sa platforme i ostaviti na zemlji.

Za sada su tri veličine kabina dostupne: najveća – Nomad, srednja sa delom preko kabine vozila – Adventurer, i najmanja koja nosi ime Explorer. Najmanja kabina dužine 4.48 metara i širine 2.28 metara košta 129,900 evra i donosi tank za čistu vodu zapremine 150 litara, tank za otpadnu vodu zapremine 100 litara, i bocu sa butanom zapremine 70 litara.

Foto: BUMO

Ako ste se ponadali da je to cena za paket sa slike sa Mercedes-Benz Arocsom, bićete vrlo razočarani kad saznate da je to cena isključivo za najmanju kabinu. BUMO će uključiti Iveco Daily sa pogonom na jednoj osovini za 189,900 evra, dok će 4×4 verzija sa malom kabinom izaći 209,900 evra.

 

Next: Automobili će zbog eko normi postati preskupi