Site icon

Zbog čega je važno raditi centriranje trapa?

Vlasnicima automobila se govori da urade zamenu ulja, rotiraju pneumatike, i dopunjavaju tečnosti, ali mnogo ređe da urade centriranje trapa

Ilustracija: ozzytyres

Vlasnicima automobila se najčešće govori da urade zamenu ulja, rotiraju pneumatike, i dopunjavaju tečnosti, ali dosta ređe da urade centriranje trapa. Ovo međutim ne znači da centriranje trapa nije bitan deo održavanja vozila. Video “Learn Engineeringa”  objašnjava upravo zbog čega na umu treba imati centriranje trapa i kako ono utiče na “držanje” vozila. Za početak, bitno je razumeti elemente koji usklađuju trap automobila i pneumatike. Oni se zovu nagib, zatur i raspon. Nagib predstavlja ugao između točka i normale na horizontalnu ravan, gledano sa prednje strane vozila. Gledano sa strane vozila, zatur je ugao između ose amortizera i normale na horizontalnu ravan. Gledano odozgo, iznad vozila, raspon je ugao koji točkovi zaklapaju sa centralnom osom vozila.

Znanje o ovim elementima pomaže razumeti zbog čega je centritanje trapa bitno. Proizvođači automobila podese nagib, zatur i raspon određenog vozila kako bi napravili bezbedne automobile. Neka podešavanja su usmerena ka maksimalnim performansama, dok je većina stvorena za celokupnu stabilnost. U svakom slučaju, ovi elementi su presudni za ponašanje vozila tokom vožnje. Kada jedan, ili više njih, izađu iz granica prihvatljivosti, vozilo počne da se ponaša drugačije i zadaje muke vozaču prilikom običnog skretanja. Centriranje trapa radi upravo ono što zvuči da radi: vraća trap vozila u fabričke specifikacije. Vozila kojima su odstupanja veća od predviđenih mogu završiti sa povećanim/ nejednakim trošenjem gazeće površine pneumatika. Vozači koji godišnje prelaze velik broj kilometara (40-50.000), po saobraćajnicama koje nisu dobrog kvaliteta bi barem kontrolu stanja trapova trebali da urade barem jednom godišnje. Isto tako, nakon svake zamene komponenata sistema oslanjanja i upravljanja, obavezno treba izvršit i kontrolu i centriranje trapova. Naviknuti na velike troškove, vozači treba da znaju da kontrola trapa nije skupa (okvirino 2.000 dinara), i da zapravo može da bude neuporedivo jeftinija nego portošeni pneumatici, a pogotovo sopstvena bezbednost i i bezbednost putnika u vozilu.

Next: Delta Motors na 54. međunarodnom salonu automobila u Beogradu