Site icon

Porsche je napravio motor za Formulu 1

Poznato je da je Porsche razmišljao o mogućem povratku u Formulu 1, ali je manje poznato da je čak i napravio pogonsku jedinicu

Foto: Porsche

Poznato je da se u Porscheu razmišljalo o mogućem povratku u Formulu 1 nakon 30 godina. Šta više, poznato je i da su predstavnici ove marke prisustvovali sastancima radne grupe, koja je definisala nova pravila za 2021. godinu. Iako, kako stvar trenutno stoje, od povratka Porschea u Formulu 1 nema ništa, manje je poznato da je ova fabrika otišla toliko daleko da je napravila i isprobala motor koji je mogao biti prilagođen F1. Na žalost verovatno mnogih, projekat je zaustavljen kada je VW Grupa donela odluku da se povuče iz LMP šampionata izdržljivosti sa obe marke, Audi i Porsche, i pređe u Formulu E.

Foto: Porsche

Fritz Enzinger, šef Porsche Motorsporta kaže da su radovi na hibridnoj V6 turbo pogonskoj grup počeli još dok je fabrika postizala odlične rezultate sa dvolitarskom četvorocilindarskom jedinicom u WEC. „Te 2017. godine bilo je signala iz Formule 1 da bi se pravila mogla promeniti i da će MGU-H, koji toplotu pretvara u kinetičku energiju, biti ukinut. Od te iste godine Porsche je član FIA proizvođačke komisije, i bio je aktivno uključen u razmatranje strategije Formule 1 za 2021. godinu. Sa jedne strane, naši članovi su prisustvovali sastancima, dok uporedo razvijana pogonska grupa sa 1.6 V6 agregatom za WEC program.

Foto: Porsche

Tim od 40 ljudi radio je na ovom pogonu za LMP1, ali uporedo razmišljajući šta bi se moralo menjati da bi ta pogonska jedinica bila prilagođena za Formulu 1. Čak i kada je 2017. postalo jasno da se povlačimo iz LMP1 a Audi ulazi u Formulu E, od upravnog odbora smo dobili zadatak da nastavimo rad na visoko efikasnoj šetocilindarskoj turbo jedinici za Formulu 1, koja bi bez MGU-H, bila atraktivna za supersportske automobile. Plan je bo da 2019. počne testiranje ove pogonske grupe. Sve ovo znači da bi, u slučaju da je kompanija odlučila da nastavi sa F1 programom 2021., naša pogonska jedinica išla u pravcu koji smo tada stvorili. Motor je napravljen i tim od 25 ludi ga koristi za testiranja na probnom stolu i prikupljanje informacija koje su relevantne za serijske automobile“.
Podsećanja radi, Porsche je svoj F1 program prekinuo 1991. nakon potpunog neuspeha 3512 V12 motora od 3.5 litara sa timom Footwork. Zanimljivo je da je fabrika razvila i V10 motor za F1, koji se potom trebao pojaviti u Porsche LMP1 programu 2000. godine koji je obustavljen, ali iako se nikada nije pojavo na stazi, stigao je u serijsku proizvodnju, to za model super automoblia Carrera GT

Next: Volvo Cars i Varjo uvode mešovitu realnost u automobil