Site icon

Rossi nije više brz kao nekada, kaže Giacomo Agostini

Foto: Yamaha Racing

Legenda moto trka Giacomo Agostini, dao je svoje viđenje forme Valentina Rossija

Foto: Yamaha Racing

Giacomo Agostini osvojio je 15 titula svetskog prvaka, od čega osam u najjačoj klasi od 500 ccm, i najuspešniji je motociklista u istoriji. Za italijanske novine Quotidiano Nazionale nedavno je dao intervju, a između ostalog, osvrnuo se i na formu Valentina Rossija, koji ima samo jednu titulu manje od njega. Agostini kaže: “ Valentino Rossi više nije snažan kao njegovi glavni konkurenti u Moto GP-u, ali mislim da vozač Yamahe zaslužuje sve pohvale što se još uvek “zabavlja” trkajući se. Rossi ima pad u formi, to je definitivno. Poslednje tri trke za redom nije završio, a slast pobede nije osetio još od 2017. i trke u Assenu.

Foto: Yamaha Racing

Agostini je “Doktora” uporedo sa Maradonom i Muhammadom Alijem: “Valentino čini sve što je u njegovoj moći, ali ne može u korak sa mlađima, i to za njega stvara problem. Vale čini mnogo, jako mnogo, ali godine prođu svakome. Prošle su Maradoni, Aliju, Eddy Merckxu. Prošle su i meni, inače bi još uvek bio na stazi. Godine prolaze, i u nekom trenutku počnete da razmišljate o njima. Svi ga želimo na stazi, da pobeđuje, da uvek bude prvi, ali mislim da je svima jasno da je konkurencija mnogo jača. Vale se zabavlja i još uvek želi da se takmiči.

Foto: Yamaha Racing

On želi da bude u Moto GP svetu, pa makar bio četvrti, peti, i ne pobeđivao, on uživa. On nalazi zadovoljstvo u tome da sebe gura dalje, pa makar se i dovodio u neprijatne i teške situacije kao sada”. Istovremeno, Agostini, koji danas ima 77 godina, misli da Rossi može poboljšati svoju formu i pomoći Yamahi pre svega svojim iskustvom. “Valentino vozi i pobeđuje već čitavu večnost i ima jedinstveno iskustvo. Mislim da tehnički zna mnogo više nego bilo koji drugi vozač, pa ako nešto i nije u redu sa Yamahom i nešto treba da se proceni, Rosijeva procena će sigurno uvek biti najbolja po tim” zaključuje Giacomo Agostini.

Next: De Tomaso se vratio sa P72 super automobilom