Site icon

Carlos Ghosn uzvraća udarac – tuži Nissan i Mitsubishi

Carlos Ghosn koji je pod optužbama za finansijske malverzacije, odlučio je da uzvrati udarac – tužio je Nissan Motor i Mitsubishi Motors

Foto: Bloomberg

Carlos Ghosn, koji je prošle i ove godine dva puta hapšen u Japanu, a trenutno na slobodi nakon što je platio kauciju od 4.5 miliona dolara, odučio je da uzvrati udarac. Kako je objavio holandski dnevnik NRC, Ghosn je tužio Nissan Motor i Mitsubishi Motors, koji su ga otpustili sa pozicija CEO-a pod optužbama za pronevere. Ghosn od dve kompanije traži odštetu u iznosu od 15 milona evra. Naime, prema holandskom zakonu, ukoliko kompanija želi da otpusti visokog menadžera, prvo mora da mu saopšti za šta je optužen i dostavi mu dokaze po kojima je optužen, a ništa od toga pomenute kompanije nisu uradile, izjavo je advokat Laurens de Graaf. A objašnjenje zbog čega ovaj deo spora podleže holandskim zakonima, nalazi se u činjenici da je holding kompanija alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi registrovana upravo u Holandiji. Ročište po tužbi Ghosna još nije zakazano, ali sud razmatra njegovu tužbu.
Za sada, pred Ghosnom i dalje stoje optužbe i tužbe, između ostalog, za malverzacije i prevare, od čega se devet miliona evra odnosi na zarade isplaćene od strane Nissana i Mitsubishija. Takođe, još 11 milona evra je isplaćeno Ghosnu od strane alijanse Renault Nissan, što je saopštio bord ove alijanse. Bivši prvi čovek ove gigantske automobilske alijanse inače ima državljanstva Francuske, Libana, i Brazila, ali je fiskalno prijavljen u Holandiji, sa nižim poreskim obavezama, i to još od 2012.

Next: Audi zvanično predstavio model Q3 Sportback