Site icon

Prvi nalazi NTSB kažu da se uvukao stajni trap Earnhardtove Cessne

Prema saopštenju američke NTSB do udesa aviona Dalea Earnhardta došlo je zbog uvlačenja noge stajnog trapa nakon sletanja

Photo: Jerry Jordan/Kickin’ the Tires

Prema prvom preliminarnom saopštenju komisije za ispitivanje avionskih udesa, do iskliznuća sa piste aviona zvezde Nascara Dalea Earnhardta Jr-a, došlo je zbog uvlačenja desne glavne noge stajnog trapa Cessne Citation 680. Komisija u svom saopštenju kaže da je na video snimcima nadzornih kamera vidljivo da je Cesna nakon tvrdog sletanja nekoliko puta odskočila, kao i da je vidljivo da se desna noga stajnog trapa uvukla, što je prouzrokovalo krivudanje aviona po pisti i na kraju izletanje u zaštitnu ogradu. Predstavnik NTSB je izjavo da je uviđaj još u toku, da su utvrđeni tragovi guma Earnhardtovog aviona, a da će se do raspoloživih podatak iz kokpita tek doći. Cessna Citation 680 nema uređaj za snimanje podataka o letu (Flight data recorder), koja se popularno nazva “Crna kutija”, ali da ima snimač razgovora u kokpitu (Cockpit voice recorder), kao i instrumente koji u sebi beleže podatke o letu.

Photo: Jerry Jordan/Kickin’ the Tires

U prvom saopštenju komisija nije saopštila meteorološke uslove u trenutku sletanja aviona, kao i eventualno postojanje snažnog bočnog ili rafalnog vetra, koji je mogao prouzrokovati udes. Ipak, prema video snimcima, tvrdo sletanje je postojalo i moglo izazvati udes. Prvo saopštenje komisije, iako nagoveštava da je moguće da je došlo do tehničkog kvara na sistemu za zabravljivanje desne noge stajnog trapa koja se uvukla, ne isključuje mogućnost pilotske greške, koja je dovela do tvrdog sletanja, koje je moglo prouzrokovati kvar li čak i lom noge stajnog trapa. Dobre vesti nakon udesa je da su vi prošli bez ozbiljnijih povreda, uključujući i Earnhardtovu ćerku, koja ima samo 15 meseci. Mnogo sreće je bilo i u činjenici da zaštitna čelična mreža koja se obavila oko trupa aviona nije blokirala vrata, pa su putnici i posada brzo mogli da napuste letilicu koju je zahvatio plamen.

Next: Prvi put zajedno – Aston Martin Valkyrie i Valhalla