Site icon

Aston Martin DBX ima 550 KS i koči kao DBS Superlaggera

U decembru će zvanično biti otkriven, a Aston Martin uveliko podgreva maštu DBX-om, svojim prvim SUV-om

Foto: Aston Martin

Aston Martin će u decembru i službeno predstaviti DBX, svoj prvi SUV, a malo po malo otkriva detalje i podgreva maštu onih koji će moći da ga parkiraju pred svoju kuću ili u svoju garažu. Upravo je objavljeno da će motor biti twin-turbo V8 od 4.0 litre sa 550 KS i 700 Nm maksimalnog obrtnog momenta. U ovaj agregat DBX će biti i najsnažniji V8 koji Aston Martin nudi u svojim modelima, a veruje se da će se ovoj pogonskoj verziji pridružiti i još snažnija sa V12 benzincem.

Foto: Aston Martin

Fabrika u svom najnovijem saopštenju tvrdi da DBX neće biti samo podignuti monstrum koji odlično ubrzava pravolinijski. Šta više, fabrika navodi da je DBX na “Ringu” već postavio vremena ispod osam minuta, a da prema merenjima u krivinama postavlja iste brzine i ostvaruje ista bočna ubrzanja kao i Vantage, a da se može zaustaviti za kraće vreme i uz kraći zaustavni put od DBS Luperlaggere.

Foto: Aston Martin

Uz ovako hrabre tvrdnje, poslednje fotografije koje je AM objavio sa testiranja DBX zaista pokazuju da se vozilo u krivinama ne naginje, a vidljivi su i ogromni kočioni diskovi.

Foto: Aston Martin

Matt Becker, glavni inženjer u Aston Martinu kaže da je u toku finalno trimovanje pogonske grupe i podvozja, kako bi kupci dobili ono što od SUV-a očekuju. Zvanična premijera već je zakazana za decembar, ali tačan datum još nije objavljen.

Next: Mazda sprema serijski EV za sajam u Tokiju