Site icon

Marquezu prvi put pol u Japanu u MotoGP klasi

Marc Marquez osvojio svoju prvu pol poziciju na stazi Twin Ring Montegi, a satelitske SRT Yamahe pobedile fabričke vozače

Foto: Honda Racing Corporation

Velika nagrada Japana u Moto GP-u vozi se za slavu i prestiž, moglo bi se reći, japanskih marki motocikala, i to na stazi Twin Ring Montegi, koja je u vlasništvu Honde. A vlasniku staze Marquez je već obezbedio vozačku titulu, ali ne i titulu u konkurenciji proizvođača. To znači da Marquezu sutra treba još jedna pobeda, na stazi na kojoj do danas nije nikada osvojio pol poziciju. Međutim, za Španca ne postoji nikad i nemoguće, pa je i Twin Ring Montegi upisao među staze na kojima ima pol poziciju. Da li će svojim poslodavcima obezbediti i drugu ovogodišnju titulu, videćemo sutra.

Foto: Yamaha Racing

A ono što smo danas videli, potvrđuje i da fabrički tim Yamahe treba ozbiljno da stavi prst na čelo i shvati da nešto ne radi kako treba. I to ne zato što su Yamahe spore na ovoj stazi, nego zbog toga što je satelitski SRT Yamah tim uspeo da deklasira fabričke vozače. Franco Morbidelli, koji je više nego solidan ove sezone, ali i podcenjen zahvaljujući briljantnim rezultatima timskog kolege, pokazao je da pripada prvoj ligi vozača. Došao je do druge startne pozicije, i svog najboljeg plasmana još od juna i velike nagrade Katalonije.

Foto: Yamaha Racing

A ujedno, pokazao je i zube svom timskom kolegi Fabiju Quartararu, koji je sa minimalnim zaostatkom ipak mora da prizna poraz, barem u kvalifikacijama.
Yamahina fabrička zvezda Vinales je četvrtom pozicijom zaokružio odličan učinak ove marke, ali samo ako se izuzme Marquez spred sva tri vozača na Yamahama. Valentino Rossi, iako je odbacio veći deo novih delova na motociklu, kao što su zadnje oscilujuće rame i novi dvostuki izduvni sistem, nije briljirao i startovaće sa 10. pozicije. Drugim rečima, satelitski vozači deklasirali su fabričke.

Foto: Ducati Racing

Cal Crutchlow je na petoj poziciji druga najbrža Honda, a i Ducati ima sličan problem kao i Yamaha. Ponovo je Jack Miller, na šestoj startnoj poziciji, brži od oba fabrička vozača, Doviziosa na sedmoj i Petruccija na osmoj.
Moto GP trka za veliku nagradu Japana na stazi Twin Ring Montegi počinje u 8:00 časova po našem vremenu.

Next: McLaren se razilazi sa Petrobrasom po nalogu Vlade Brazila