Site icon

Mercedes izlazi iz Formule 1?

Foto - Mercedes-AMG Petronas Motorsport

Za sada u spekulacije koje iznose mediji, ali po narodnoj gde ima dima i vatre, da li se Mercedes stvarno povlači iz Formule 1?

Foto – Mercedes-AMG Petronas Motorsport

Medijskih spekulacije je bilo i biće, kao što je aktuelna da je su Mercedes AMG i njihova zvezda Lewis Hamilton zapali u ćorsokak u pregovorima, što je upravo Hamilton negirao. Iz iste medijske kuhinje najnovije spekulacije koju su izneli Autocar u Racefans, Mercedes bi se već naredne godine mogao povući iz Formule 1. Šta više, prema pomenutim medijima, Mercedes-AMG Petronas Motorsport Team mogao bi biti preimenovan u Aston Martin, a Hamilton na kraju ipak preći u Ferrari.

Foto – Mercedes-AMG Petronas Motorsport

Spekulacija je bazirana na činjenici da prema zvaničnom poslovnom planu saopštenom krajem prošle godine, Mercedes-Benz do 2022. planira da smanji rashode za 1.3 milijarde evra, a veća sredstva usmeri u razvoj svojih putničkih automobila. Ukoliko bi se povukao iz Formule 1 na kraju sezone 2020, uštedeo bi ogromna sredstva koja bi bila uložena u bolid prema novim pravilima za sezonu 2021.
Međutim, prema spekulacijama, Mercedes se ne bi potpuno povukao, i nastavio bi da timove kao što su Williams i Racing Point snabdeva pogonskim jedinicama, pa čak i tim Aston Martin, koji bi nastao iz današnjeg Mercedes AMG.

Foto – Mercedes-AMG Petronas Motorsport

A scenariji koji se pominju, u slučaju gašenja fabričkog tima Mercedes su sledeći: Toto Wolff bi se udružio sa Lawrenceom Strollom i napravio potpuno novi tim, dok je drugi scenario takođe maštovit. Kineski Geely, vlasnik Volvoa, Polestara i Lotusa, koji bi uložio svoj novac u tim Aston Martin. Za to vreme, dok kolaju razne spekulacije, Aston Martin se muči i očajnički traži finansijera, kako bi popravio krvnu sliku, održao proizvodnju svog prvog SUV-a DBX i lansirao nove modele. Najnovija vest kaže da je Lavrence Stroll kupion 17% Aston Martina, i svež novac stiže u posrnulu britansku kompaniju.
A što se Mercedesa tiče, svoju odluku mora da donese i saopšti relativno brzo, obzirom da izlazak iz Formule 1 mora da najavi devet meseci unapred, a vreme jako brzo prolazi, tim pre što je razvoj bolida po novim pravilima uveliko počeo i otvara se pitanje do kada će Štutgart ulagati novac i u taj program.

Next: Lawrence Stroll ušao u Aston Martin