Site icon

Usvojena uredba – subvencije za eko vozila u Srbiji

Foto: VW

Usvojena uredba za eko vozila u Srbiji, subvencije za električna vozila 5.000 evra, a za hibridna vozila 3.500 i 2.500 evra

Vlada Srbije usvojila je uredbu, kojom se subvencionše nabavka ekektričnih i hibridnih vozila, a očekuju se i povlastice za korišćenje auto-gasa. Po rečima Gorana Trivana, ministra za zaštitu životne sredine odobreni su podsticaji za kupovinu električnih i hibridnih vozila. Za nabavku električnih vozila subvencija je 5.000 evra, dok je za hibridna vozila 3.500 i 2.500, u zavisnosti da li se sama pune ili su “plug in”.
Podsticaj se odnosi i na kupovinu motocikala koja će biti pomognuta za 250 do 500 evra od kategorije, snage i drugih parametara.
„Za ovu namenu, država je izdvojila 120 miliona dinara, a uredba stupa na snagu za osam dana. Odmah nakon stupanja na snagu uredbe, biće objavljen javni poziv, a biće odobreno onoliko subvencija, koliko bude sredstava“, izjavio je Goran Trivan i dodao „Ovo je izuzetno značajna podrška koja se tiče zaštite životne sredine. Nadamo se da će i ostala ministarstva i nadležne institucije takođe da se pridruže i pruže podršku na svoj način”.
Taksisti neće moći da koriste ovu subvenciju, ako koriste ranije odobrene pogodnosti od 8.000 evra po vozilu. Po Trivanovim rečima, u narednom periodu biće razmatrana opcija kako da se pospeši korišćenje automobila sa pogonom na gas.

Next: Premijera filma “F9” odložena za sledeću godinu