Site icon

Formula 1 neće dobiti nova pravila 2021.?

Formula 1 neće dobiti nova pravila 2021. kako bi se smanjili troškovi, ali samo ako se prihvati mišljenje većine timova, koje ne podržava samo Ferrari

Foto: Formula1.com

Formula 1 bi mogla da u sezonu 2021. ne uđe sa novim pravilima. Većina timova zastupa stav da bi promenu novih pravila trebalo odložiti za godinu dana kako bi se smanjili troškovi, koji su u sezoni 2020. pretili da budu enormni.
Za 2021. najavljena je promena pravila u Formuli 1, najveća u istoriji ovog takmičenja. Uz novu konstrukciju bolida sa značajno drugačijom aerodinamikom, trkanje bi trebalo da postane bliže i neizvesnije nego u poslednjih dosta godina. Druga strana pravila, koja se malo manje spominje i potencira je uvođenje ograničenja troškova na 175 miliona dolara po sezoni, kako bi i manji timovi dobili šansu da budu konkurentni.

Foto: Formula1.com

Međutim, uz aktuelnu situaciju izazvanu pandemijom coronavirusa sve je veća mogućnost da se primena novih pravila odloži za godinu dana, odnosno za 2022. Većina timova je saglasna sa ovom idejom a razlozi su finansijske prirode. Sa jedne strane, sezona 2020. trebala je biti prelomna i finansijski veoma zahtevna za sve timove, obzirom da su uporedo morali raditi na unapređivanju aktuelnih bolida tokom sezone, ali i uveliko raditi na bolidima za 2021. Podsećanja radi, već nakon letnjeg odmora u avgustu, timovi uveliko prave kalupe i odlivaju delove za šasije svojih bolida za narednu sezonu. Međutim, uporedni rad na dva projekta izaziva uvećane troškove, a prihodi u sezoni 2020. evidentno će biti smanjeni. Zarada timova Formule 1 direktno je u vezi sa brojem trka na kojima su učestvovali, a obzirom na odlaganje početka sezone, a bez ikakve moguće procene kada će početi i koliko trka će imati, evidentan scenario pred ekipama je da odmah zaborave razvoj aktuelnih bolida i posvete se novim konstrukcijama. Iz to, operativnost timova je zbog karantina i zatvaranja pogona pod velikim znakom pitanja.

Foto: Formula1.com

Prema nemačkom Auto Motor und Sportu devet od 10 timova je saglasno da tokom cele 2021. godine koriste bolide iz 2020. i jedino tim Ferrari ne podržava ovaj predlog, što znači da je najbogatiji tima najdalje odmakao u pripremama novog automobila. Očekuje se da u narednih nekoliko nedelja stignu informacije na temu mogućeg odlaganja novih pravila, uporedo sa odlukom kriznog štaba o formatu nastavka sezone 2020. Kao mogućnost, pominje se i dodatno smanjenje budžeta sa 175 milona dolara, kako bi se pomogao opstanak malih timova.

Next: Aston Marin Valkyrie izašao na ulični deo razvoja