Site icon

Ipak srećan završetak za Norton?

Da li je saga sa legendarnom markom motocikala Norton ipak dobila srećan kraj, a kompanija priliku za novi početak na zdravijim osnovama?

Foto: Norton

Pored svih problema koji su 2020. snašli planetu na kojoj živimo, za svet dvotočkaša agonija sa nekadašnjom ikonom, markom Norton, bila je tema koja se pratila. Početkom godine, u januaru, Norton je dobio prinudnu upravu, što je bio samo vrh ledenog brega do kojeg su dovele više nego mutne radnje Stuarta Garnera, koji je bio CEO kompanije. Između ostalog, istraga će pokazati da li je tačno da je sredstva od penzionih fondova kojima je rukovodio Garner upumpavao u Norton, koji je sve više tonuo, da ne spominjemo da konflikt interesa i zabranjene radnje koje je još od 2012. sprovodio Garner. Za kraj, pred samo uvođenje prinudne uprave, Garner je kineskoj fabrici  Jinlang Science and Technology Co prodao planove i alate za agregat 961, a u međuvremenu dugovi prema poveriocima su porasli na oko 20 miliona dolara. U trenutku kada je ušla prinudna uprava, na računu kompanije bilo je samo 400.000 dolara, ali i mnogo primljenih uplata za motocikle koji nikada neće biti isporučeni kupcima. Među bolne priče koje su stizale iz Nortona bile su i izjave „srećnika“ koji su dobili svoje nove motocikle, ali koji su pod izgovorom opoziva vraćeni u fabriku da bi sa njih bili poskidani delovi za druge motocikle.

Foto: Norton

Ovoj agoniji legendarne marke došao je kraj, i uprkos svim nesrećama koje su je snašle, izgleda da će ipak dobiti drugu priliku. Norton je zvanično prodat indijskoj TVS Motor Company za 20 miliona dolara. Za svoj novac TVS je kupio brend, intelektualnu svojinu (verovatno najvredniji deo), i ugovore zaposlenih. Međutim, nije kupio legendarnu nekretninu u Donington Hallu, koja je bila centrala kompanije, a koja će, očigledno, biti posebno ponuđena i prodata.
Na kraju, ostaje pitanje da li britanska legenda u svojoj trećoj inkarnaciji, nakon svih skandala kroz koje je prošla, može ponovo da postane atraktivna kupcima. Uz dobru ponudu, poslovnu i cenovnu politiku verovatno može, ali, trebaće vremena i novca da ponovo povrati davno izgubljeno poverenje. Možda može da joj pomogne Keanu Reeves, poznati glumac i neskriveni ljubitelj marke Norton…

Next: Uz Bugatti i sat sa W16 motorom