Site icon

Skoro pa je izvesno – stiže Mazda turbo

Mazda je tizerom najavila da 8. jula nešto stiže – sve izvesnije, “nešto” će imati turbo i mnogo konja

Mazda je isprovocirala pažnju tizerom na društvenim mrežama koji za 8. jul najavljuje “nešto”, i to porukom da “snaga stiže onima koji čekaju”. Koliko god tajnovita Mazda bila, dosta izvesno je da će udovoljiti onima koji u atraktivnoj Mazdi 3 očekuju više, mnogo više snage. Drugim rečima, na pomolu je (mada možda bude i drugačije) da će se Mazda 3 pojaviti u hothatch verziji, turbo motorom i pogonom na svim točkovima, kako bi imala odgovor na one koji su već na tržištu ili uskoro stižu. A ima ih. Već su odavno prisutni Ford Focus ST, Hyundai i30 N, (a stiže i Veloster N), Honda Civic Type R, a u najavi dolazak Toyote Corolle GR, a pogotovo VW Golfa GTI sa preko 400 KS.
Prema za sada poznatom, Mazdaspeed se ne rađa ponovo, ali neka verzija Mazde Speed (koja se prodaje na Filipinima, ali je u osnovi samo paket opreme), ili naslednik Mazde 3 MPS verovatno da. Pitanje je samo koji agregat je bio na “turpijanju”. Najverovatnije 2.5 Skyactive-G iz CX5, koji već ima 250 KS i preko 430 Nm, pa bi uz turbo kompresor i dodatne modifikacije lako mogao prebaciti 300 a možda i više “konja”.
Više ćemo saznati za desetak dana, a nadajmo se da su predviđanja tačna i da će na drumove stići vatrena verzija već atraktivne Mazde 3.

Next: Toyotini hibridi nikada dostupniji