Site icon

Hamilton na tri točka do pobede u drami na Silverstoneu

Formel 1 - Mercedes-AMG Petronas Motorsport, Großer Preis von Großbritannien 2020. Lewis Hamilton Formula One - Mercedes-AMG Petronas Motorsport, British GP 2020. Lewis Hamilton

Poslednjih par krugova Velike nagrade Velike Britanije Formule 1 priredilo je pravu dramu za vodeće uključujući i pobednika

Foto – Mercedes-AMG Petronas Motorsport

Velika nagrada Velike Britanije, četvrta trka šampionata Formule 1 priredila je pravi spektakl, ali u poslednjih nekoliko krugova, i dokazala da ništa nije gotovo sve dok se ne prođe linija cilja. Iako bez prisustva publike, sasvim zanimljiva trka u Engleskoj počela je po predvidivom scenariju. Dve “Crne strele” napred, a za Mercedesovog tandema, na stabilnoj poziciji Max Verstappen u Red Bullu, ali i Charles Leclerc koji je iz svog Ferrarija izvlačio sve što se izvući može.
Međutim, iza njihovih leđa bilo je dosta borbi i preticanja i pokazalo se da je sredina zapravo zanimljivija i neizvesnija od čela trke. Bilo je borbi za pozicije na sve strane, dva vozila bezbednosti dodatno su zgusnula praktično sve vozače, a izazvala su iz izletanja Magnussena i Kvyata.

Lando Norris, McLaren MCL35 – Daniel Ricciardo, Renault R.S.20 Foto McLaren F1 Racing

McLarenovi vozači Sainz i Norris su ponovo dokazivali da su treći ili četvrti tim ove sezone, Ricciardo je u svom Renaultu bio sasvim konkurentan, a spletom taktičke igre čak se i Romain Grosjean u svom Haasu u jednom trenutku našao na visokoj šestoj poziciji.
Iako su se vozači počeli žaliti na pneumatike desetak krugova pre kraja, ništa nije najavljivalo da su timovi baš toliko igrali na ivici noža, gurajući izdržljivost najtvrđih pneumatika do granice, pa i preko nje.

Foto – Mercedes-AMG Petronas Motorsport

Već kada je video sebe na drugoj stepenici podijuma, Valtteri Bottas je ostao bez prednjeg levog pneumatika, morao na tri točka da obiđe gotovo ceo krug i izgubi sve što je postigao do tada, a trku završio kao 11. I Lewis Hamilton je imao još samo krug do kraja, ali je na početku finalnog kruga i on ostao bez prednjeg levog pneumatika, ali je imao dovoljno veliku prednost da prvi pređe liniju cilja. Isto je prošao i Carlos Sainz u McLaren, koji je umesto odlične pete pozicije ostao bez poena. A Red Bull, može da se raduje, ali i da žali. Verstappen je tri kruga pre kraja otišao u boks po najmekše pneumatike da bi napravio najbrži krug trke, što je i postigao, ali je zahvaljujući tom dodatnom poenu, zapravo ostao bez pobede.

Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Ferrari, je dobio poklon sa neba ii to po drugi put ove sezone, Leclercovim trećim mestom, a i Vettel se dokopao počasnog poena 10. mestom.
Tim koji može biti razočaran današnjim danom je Racing Point. Lance Stroll je bio solidan veći deo trke, ali ipak do kraja u plasman nije pretvorio ono što je pokazivao na slobodnim treninzima. Dodatno razočarenje iz istog tima stiglo je iz garaže Nica Hulkenberga koji nije ni startovao. Jednostavno, tim nije uspeo da startuje njegov motor.
Sve skupa, sasvim zanimljiva trka, a nadajmo se da nas već sledećeg vikenda očekuje slična na istoj stazi.

Poz Br Vozač Automobil Vreme/odustajanje
1 44 Lewis Hamilton Mercedes 1:28:01.283
2 33 Max Verstappen Red Bull Racing Honda +5.856s
3 16 Charles Leclerc Ferrari +18.474s
4 3 Daniel Ricciardo Renault +19.650s
5 4 Lando Norris McLaren Renault +22.277s
6 31 Esteban Ocon Renault +26.937s
7 10 Pierre Gasly AlphaTauri Honda +31.188s
8 23 Alexander Albon Red Bull Racing Honda +32.670s
9 18 Lance Stroll Racing Point BWT Mercedes +37.311s
10 5 Sebastian Vettel Ferrari +41.857s
11 77 Valtteri Bottas Mercedes +42.167s
12 63 George Russell Williams Mercedes +52.004s
13 55 Carlos Sainz McLaren Renault +53.370s
14 99 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing Ferrari +54.205s
15 6 Nicholas Latifi Williams Mercedes +54.549s
16 8 Romain Grosjean Haas Ferrari +55.050s
17 7 Kimi Räikkönen Alfa Romeo Racing Ferrari +1 lap
NC 26 Daniil Kvyat AlphaTauri Honda DNF
NC 20 Kevin Magnussen Haas Ferrari DNF
NC 27 Nico Hulkenberg Racing Point BWT Mercedes DNF
Next: Zbog polomljenog zavrtnja Racing Point bez trke